Το μικρό αγόρι και τα 4 αβγά – Βιβλιοπρόταση

Μου αρέσουν πολύ τα βιβλία που μιλούν για τη διαφορετικότητα. Εκείνα που μέσα από μια φαινομενικά απλή ιστορία μπορούν να περάσουν σπουδαία μηνύματα και να λειτουργήσουν ως αφόρμηση για ένα σωρό συζητήσεις και δράσεις με τα παιδιά. Ένα τέτοιο βιβλίο είναι και “Το μικρό αγόρι και τα 4 αβγά” της Κατρίνα Τσάνταλη, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Ξεφυλλίζοντάς το, στις πρώτες κιόλας σελίδες η συγγραφέας γράφει ένα γράμμα προς τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς που θα επιχειρήσουν να διαβάσουν αυτό το βιβλίο σε μικρά παιδιά. Μοιράζεται μαζί μας το περιστατικό που την οδήγησε στη συγγραφή αυτής της ιστορίας και θα σας το μεταφέρω με λίγα λόγια, γιατί το θεωρώ πολύ σημαντικό. Κατα την ανάγνωση ενός άλλου βιβλίου της σε ένα νηπιαγωγείο, ένα κοριτσάκι δυσανασχέτησε που το σκυλάκι της ιστορίας ήταν κατάμαυρο. Το επιχείρημα της μικρούλας ήταν πως “Ο,τι είναι μαύρο, βρομάει και είναι σιχαμένο”.

Η απάντηση της συγγραφέα στο κοριτσάκι αυτό έρχεται μέσα από “Το μικρό αγόρι και τα 4 αβγά”, που αποτελεί για μένα ένα βιβλίο – ύμνο στη διαφορετικότητα, όποιας μορφής κι αν είναι αυτή… Η ιστορία είναι απλή και εύκολα κατανοητή.

Μια μέρα, ένα μικρό αγόρι συναντά στον κήπο του σπιτιού του μια χελώνα με πολύχρωμο καβούκι. Εκείνη του αναθέτει μια αποστολή! Να ταξιδέψει στα πέρατα του κόσμου για να της φέρει 4 διαφορετικά αβγά κι εκείνη σε αντάλλαγμα θα του αποκαλύψει ένα μεγάλο μυστικό. Πράγματι, το αγόρι πετυχαίνει την αποστολή του και βρίσκει 4 αβγά με διαφορετικό μέγεθος και χρώμα. Όμως λίγο πριν τα δώσει στη χελώνα, από το μεγάλο του ενθουσιασμό παραπατάει, τα αυγά πέφτουν και σπάνε… Μέσα στη μεγάλη του στεναχώρια, η χελώνα του αποκαλύπτει το αληθινό μήνυμα της αποστολής του! Αν παρατηρούσε τα αβγουλάκια, θα έβλεπε οτι όλα στο εσωτερικό τους αποτελούνταν από το ίδιο πράγμα: ασπράδι και κρόκο. Το ίδιο συμβαίνει και με τους ανθρώπους! Όσο διαφορετικοί κι αν είμαστε εξωτερικά, εσωτερικά είμαστε όλοι ίδιοι -και ίσοι!

Μου άρεσε τόσο πολύ η συγκεκριμένη ιστορία, που αποφάσισα να αξιοποιήσω το βιβλίο στην τάξη. Αφού το διαβάσαμε και είδαμε τις όμορφες εικόνες του, κάναμε μια μεγάλη συζήτηση για το θέμα της ιστορίας και τα μηνύματα που θέλει να μας πει. Μιλήσαμε για τις έννοιες της διαφορετικότητας, της ενσυναίσθησης, της προκατάληψης και του ρατσισμού. Για τις αξίες του σεβασμού, τις αποδοχής, της αλληλεγγύης και της αγάπης. Μοιραστήκαμε δικές μας εμπειρίες σχετικά με όλα αυτά και αναφέραμε παραδείγματα για το πώς πρέπει και πώς δεν πρέπει να φερόμαστε στους άλλους.

Στη συνέχεια, μοίρασα στα παιδιά από ένα χαρτάκι στο οποίο είχα γράψει την εξής φράση:

Αυτό που αγαπώ στο/στη φίλο/η μου ____________ είναι ….

και τους ζήτησα να συμπληρώσουν τη φράση. Έπρεπε να σκεφτούν τα προτερήματα του φίλου ή της φίλης τους και να τα καταγράψουν, να διπλώσουν το χαρτάκι και να το ρίξουν σε ένα κουτί που είχα αφήσει πάνω στην έδρα. Ήθελα με αυτό τον τρόπο να σκεφτούν κάτι θετικό για τους συμμαθητές τους και να αναγνωρίσουν τα καλά στοιχεία του χαρακτήρα τους. Επίσης, ακούγοντας ο καθένας κάτι θετικό για τον εαυτό του θα ένιωθε σημαντικός και θα γέμιζε αυτοπεποίθηση 🙂

Στα παιδιά άρεσε πολύ αυτή η δραστηριότητα και μάλιστα αρκετοί ζήτησαν και δεύτερο και τρίτο χαρτάκι για να μην αφήσουν κανέναν παραπονεμένο. Στη συνέχεια διαβάσαμε δυνατά τα μηνύματα στην τάξη κι ακούστηκαν πολλά όμορφα λόγια, επαινώντας ο ένας τον άλλο και συμφωνώντας με όσα είχε καταγράψει ο καθένας.

Για το τέλος, μοίρασα στον καθένα μία κενή φιγούρα (αν κάνετε αναζήτηση για “πατρόν ανθρωπάκι” ή κάτι παρόμοιο, θα σας βγάλει άπειρες επιλογές για να κατεβάσετε δωρεάν) και τους ζήτησα να σχεδιάσουν είτε τον εαυτό τους είτε ανθρώπους που γνωρίζουν. Έπειτα, κόψαμε τα ανθρωπάκια και δημιουργήσαμε αυτό το κολάζ που στολίζει πλέον την τάξη, με το μήνυμα “Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι!”

Σκέφτηκα πως ίσως θέλετε τα συννεφάκια καθώς και τα αρχεία με τα μηνύματα για τους φίλους, γι’ αυτό μοιράζομαι μαζί σας το αρχείο. Μπορείτε να το κατεβάσετε εντελώς δωρεάν.

Να σημειώσω πως για “Το μικρό αγόρι και τα 4 αβγά” όπως και για άλλα βιβλία των εκδόσεων Διόπτρα υπάρχουν προτάσεις για δραστηριότητες που μπορεί κανείς να αξιοποιήσει. Θα τα βρείτε εδώ.

Ελπίζω να σας άρεσε η παρουσίασή μου. Αν γνωρίζετε κι άλλα παιδικά βιβλία με θέμα τη διαφορετικότητα θα χαρώ πάρα πολύ να μου αφήσετε ένα σχόλιο, καθώς θα ήθελα πολύ να τα προσθέσω στη βιβλιοθήκη μου.

Αθηνά

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *