Τα χέρια δε χτυπάνε, τα χέρια αγαπάνε

Αν έπρεπε να διαλέξω μία φράση για να περιγράψω τη σχέση μου με το βιβλίο που θα σας παρουσιάσω σήμερα, αυτή θα ήταν “έρωτας με την πρώτη ματιά”! Το γιατί θα σας το εξηγήσω αμέσως… Πριν από κάποιες εβδομάδες, μόλις είχε επιτραπεί το άνοιγμα των καταστημάτων, επισκέφθηκα το βιβλιοπωλείο της γειτονιάς μου για να αγοράσω κάποια μικροπράγματα. Επειδή όμως πρόκειται για ένα βιβλιοπωλείο – διαμάντι, που σπάνια συναντάς σε μια μικρή επαρχιακή πόλη, κάθε φορά που πηγαίνω πρέπει απαραιτήτως να ανέβω στο δεύτερο όροφο και να χαζέψω τα λογοτεχνικά βιβλία. Κάπως έτσι, λοιπόν, έπεσα πάνω στο “Τα χέρια δε χτυπάνε, τα χέρια αγαπάνε” και με το πρώτο ξεφύλλισμα ήξερα οτι έπρεπε να το αποκτήσω.

Πρόκειται για ένα βιβλίο γραμμένο από παιδιά, συγκεκριμένα από τους μικρούς μαθητές του 1ου ολοήμερου Νηπιαγωγείου Παλαιοκάστρου με μια αληθινά υπέροχη εικονογράφηση που “μιλά” από μόνη της. Ξεφυλλίζοντάς το, μου φάνηκε ιδανικό για να το δουλέψω με τους μαθητές και μαθήτριες της Δ’ τάξης, όπου διδάσκω κάποιες ώρες της εβδομάδας.

Μπορεί φαινομενικά να μοιάζει σαν ένα εικονογραφημένο βιβλίο για πολύ μικρά παιδιά, ωστόσο με την κατάλληλη προσέγγιση πιστεύω οτι μπορεί να αποτελέσει εξαιρετική αφορμή για να μιλήσουμε και σε μεγαλύτερες τάξεις για το σημαντικότατο θέμα της σχολικής βίας.

Πράγματι, τα παιδιά απόλαυσαν την ανάγνωσή του, αλλά κυρίως γοητεύτηκαν από τις εικόνες του. Αφού κουβεντιάσαμε για το βιβλίο και τα μηνύματα που ήθελε η ιστορία να περάσει, μου ζήτησαν αυθόρμητα να ζωγραφίσουν τα ίδια αντίστοιχες εικόνες και να τις κρεμάσουν στην τάξη. Έτσι, τους πρότεινα να αναλάβει ο καθένας και η καθεμιά ένα κομμάτι της ιστορίας και να το ζωγραφίσει όπως θέλει. Κάποιοι θέλησαν να αντιγράψουν την εικόνα όπως την έβλεπαν, γιατί τους άρεσε πολύ, άλλοι θέλησαν να δώσουν τη δική τους εκδοχή.

Και κάπως έτσι δημιουργήθηκε το “βιβλίο” μας! Οι ζωγραφιές τους αναρτήθηκαν στον τοίχο της τάξης με κεντρικό το σύνθημα “Τα χέρια δε χτυπάνε, τα χέρια αγαπάνε”. Μάλιστα καμάρωναν τόσο πολύ για τα έργα τους και με γέμισαν πολλή χαρά 🙂

Νομίζω πως είναι ένα αξιόλογο βιβλίο που έχει θέση σε κάθε βιβλιοθήκη! Πρόσφατα με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατα του σχολικού εκφοβισμού κάποιος το ανέβασε και στα κοινωνικά δίκτυα με τη μορφή βίντεο, γι’ αυτό και σας το παραθέτω.

Πώς σας φάνηκε η σημερινή βιβλιο-πρόταση; Μήπως το ξέρατε ήδη αυτό το διαμαντάκι; Θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *