Γνωρίζοντας τη Φρίντα Κάλο

Στο σχολείο που διδάσκω φέτος δεν έχει τοποθετηθεί εικαστικός κι έτσι το αντίστοιχο μάθημα γίνεται από τους εκπαιδευτικούς των τάξεων. Να πω την αλήθεια, βέβαια, δε με πείραξε και πολύ καθώς λατρεύω να δημιουργώ μαζί με τους μαθητές μου και να έχουμε μια ώρα την εβδομάδα να κάνουμε κάτι διαφορετικό.

Ωστόσο, δεν ήθελα η ώρα αυτή να πέφτει στο κενό, αφήνοντάς τους να ζωγραφίσουν στο μπλοκ τους ο,τι θέλουν. Ήθελα να κάνουμε κάτι πιο στοχευμένο, που θα τους “έμενε” και θα τους έφερνε σε επαφή με πράγματα που ως τώρα δεν είχε τύχει να γνωρίσουν.

Σκέφτηκα, λοιπόν, να αφιερώσουμε το μάθημα στη γνωριμία μας με σπουδαίους καλλιτέχνες του κόσμου, να μάθουμε για τη ζωή τους, να εμπνευστούμε από τα έργα τους. Να βγούμε έξω από τα όρια του μικρού μας χωριού και να “ταξιδέψουμε” σε ολόκληρο τον κόσμο! Η ιδέα άρεσε πολύ και στα παιδιά και τέθηκε άμεσα σε εφαρμογή.

Το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να ψάξω για εικονογραφημένα βιβλία αφιερωμένα σε σπουδαίους καλλιτέχνες. Και ευτυχώς υπάρχουν πλέον παρα πολλές αξιόλογες προτάσεις στην αγορά! Θα ξεκινήσω, λοιπόν, σήμερα με την πρώτη καλλιτέχνιδα που “επισκέφθηκε” την τάξη μας, τη Φρίντα Κάλο.

Η ιστορία της Φρίντα και η πολύπαθη ζωή της έχει εμπνεύσει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη και η ίδια έχει μετατραπεί σε σύμβολο ανεξαρτησίας και χειραφέτησης. Για το λόγο αυτό θεώρησα πολύ σπουδαίο να τη συμπεριλάβω στο πρότζεκτ μας.

Στο τέλος της ημέρας, μπορούμε να αντέξουμε περισσότερα από όσα νομίζαμε οτι μπορούμε.

Frida Khalo

Το βιβλίο που μας έδωσε την αφόρμηση ήταν η “Φρίντα Κάλο“, από τη σειρά Πορτραίτα Ζωγράφων των εκδόσεων Διόπτρα. Πρόκειται για ένα βιβλίο με εξαιρετική εικονογράφηση, απλό, αλλά περιεκτικό κείμενο που αφηγείται με έναν πολύ όμορφο τρόπο τη ζωή της σπουδαίας καλλιτέχνιδος.

Μου άρεσε πολύ το γεγονός οτι η εικονογράφηση συνάδει με την αισθητική των έργων της Φρίντα και νομίζω πως οι εικόνες μοιάζουν σαν να τις έχει ζωγραφίσει η ίδια. Έντονα χρώματα, ζωντανές μορφές, που κεντρίζουν αμέσως το ενδιαφέρον των παιδιών.

Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει ένα μικρό αφιέρωμα στους πίνακες της Φρίντα, για να μπορεί κανείς να μάθει περισσότερες πληροφορίες για αυτούς.

Επιπλέον, η ομάδα των Εκδόσεων Διόπτρα έχει σχεδιάσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα από το οποίο αξιοποίησα αρκετές ιδέες για την ενασχόληση με το βιβλίο.

Η πρώτη ώρα, λοιπόν, του μαθήματός μας αφιερώθηκε στην ανάγνωση του βιβλίου και το σχολιασμό των εικόνων. Είχα φροντίσει την ώρα της ανάγνωσης να παίζει και παραδοσιακή μεξικάνικη μουσική για να μας βάλει στο κλίμα της ιστορίας.

Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν πολύ με τη ζωή της, τους έκανε μεγάλη εντύπωση το γεγονός οτι δημιουργούσε τα έργα της ενώ βρισκόταν ξαπλωμένη στο κρεβάτι της, αλλά και ο “περίεργος” τρόπος που ζωγράφιζε. Ορισμένοι σχολίασαν οτι οι πίνακές της μοιάζουν σαν να θέλουν κάτι να πουν, σαν ο καθένας να κρύβει ένα μήνυμα από την ίδια τη Φρίντα.

Το βιβλίο έκανε το γύρω όλων των θρανίων για να μπορέσουν τα παιδιά να δουν από κοντά τις εικόνες και στο τέλος της διδακτικής ώρας τους έδειξα και στον προτζέκτορα κάποιους από τα έργα της για να τα σχολιάσουμε πιο λεπτομερώς.

Το επόμενο μάθημα των Εικαστικών ξεκίνησε με την προβολή του παρακάτω βίντεο, που αφηγείται και πάλι τη ζωή της Φρίντα Κάλο, για να θυμηθούμε όσα διαβάσαμε και να προχωρήσουμε στις επόμενες δραστηριότητες.

Στη συνέχεια, μπήκε πάλι η παραδοσιακή μεξικάνικη μουσική σε χαμηλή ένταση και ζήτησα από τα παιδιά να χωριστούν σε ομάδες και να διαλέξουν η καθεμιά μία “αποστολή” από αυτές που τους είχα ετοιμάσει. Οι αποστολές αυτές ήταν ουσιαστικά κάποιες δημιουργικές δραστηριότητες, απλώς δεν ήθελα να κάνουν όλοι οι μαθητές το ίδιο ακριβώς πράγμα.

Οι 5 αποστολές είχαν ως εξής:

Αποστολή 1η: Τα παιδιά παρέλαβαν ένα φάκελο με εκτυπωμένες φωτογραφίες από τη ζωή και τα έργα της Φρίντα. Θα έπρεπε να φτιάξουν το δικό τους κολάζ, συμπληρώνοντας με τη βοήθεια του βιβλίου τις χρονολογίες, τους τίτλους των έργων καθώς επίσης, αν ήθελαν, μπορούσαν να γράψουν και πληροφορίες για το καθένα.

Αποστολή 2η: Η ομάδα αυτή παρέλαβε εκτυπωμένο το κεφάλι της Φρίντα Κάλο και διάφορα πολύχρωμα λουλούδια. Τα παιδιά κλήθηκαν να κόψουν το καθένα όποια και όσα λουλούδια ήθελαν και να τα κολλήσουν στα μαλλιά της Φρίντα δημιουργώντας το χαρακτηριστικό στεφάνι που φορούσε.

Αποστολή 3η: Η δραστηριότητα αυτή αφορούσε την κατασκευή μιας χάρτινης κούκλας με κινούμενα μέλη που αναπαρίστανε τη Φρίντα Κάλο. Το κάθε παιδί ζωγράφισε τα επιμέρους στοιχεία όπως ήθελε κι έπειτα κολλήσαμε τα μέρη σε χαρτόνι και περάσαμε διπλόκαρφα. Με τις συγκεκριμένες κουκλίτσες μπορούν επίσης να αναπαραστήσουν και πίνακες της Φρίντα.

Αποστολή 4η: Η ομάδα αυτή ανέλαβε το δύσκολο έργο να σχεδιάσει τις δικές της αυτοπροσωπογραφίες. Ομολογώ οτι τους δυσκόλεψε αρκετά και είχαμε λίγη γκρίνια!

Αποστολή 5η: Στους μαθητές δόθηκαν γνωστοί πίνακες της Φρίντα Κάλο, προσαρμοσμένοι για παιδιά, και κλήθηκαν να τους χρωματίσουν και να γράψουν τον τίτλο του καθενός.

Η όλη δράση μας πήρε 3 διδακτικές ώρες και την ευχαριστηθήκαμε πολύ, τόσο τα παιδιά όσο και εγώ! Πριν ακόμα την ολοκληρώσουμε, μου ζητούσαν να τους αποκαλύψω ποιος είναι ο επόμενος καλλιτέχνης που θα γνωρίζαμε 🙂 Τα έργα μας κρεμάστηκαν μέσα στην τάξη για να τα καμαρώνουμε κάθε μέρα!

Η δράση αυτή συνδέθηκε, επίσης, πολύ όμορφα με την ενότητα για τα “Επαγγέλματα” του μαθήματος της Γλώσσας, όπου δίνεται και ιδιαίτερη έμφαση στη θέση της γυναίκας στον επαγγελματικό χώρο. Θεωρώ πως μπορεί ακόμη να αξιοποιηθεί και στην ενότητα “Μουσεία” μιλώντας για το Γαλάζιο Σπίτι της Φρίντα, που μετατράπηκε σε μουσείο, ώστε να καταλάβουν τα παιδιά οτι τα μουσεία δε βρίσκονται μόνο σε μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους.

Ελπίζω να σας άρεσε η πρότασή μου και θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας 🙂

ΥΓ. Επειδή ίσως κάποιοι να ενδιαφέρεστε, το υλικό που αξιοποίησα το αγόρασα από ΕΔΩ.


Πατήστε εδώ για να δείτε τη συνέχεια του project μας και τη γνωριμία μας με τον Βίνσεντ Βαν Γκογκ…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *