
Πριν από μερικές ημέρες σας μίλησα για το μικρό πρότζεκτ που ξεκίνησα με τα εκτάκια μου στα πλαίσια του μαθήματος των Εικαστικών. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα ΕΔΩ και να δείτε και το πρώτο μέρος της δράσης για τη Φρίντα Κάλο.
Σήμερα θα σας δείξω την “επίσκεψη” ενός άλλου σπουδαίου καλλιτέχνη στην τάξη μας, του Βίνσεντ Βαν Γκογκ.
Η λογική αυτής της δράσης ήταν η ίδια με την πρώτη φορά. Χρησιμοποίησα ως αφόρμηση ένα βιβλίο για να γνωρίσουμε τη ζωή του και στη συνέχεια ακολούθησαν άλλες δραστηριότητες. Το βιβλίο ήταν το “Βίνσεντ Βαν Γκογκ” της Lucy Brownridge από τη σειρά Πορτραίτα Ζωγράφων των εκδόσεων Διόπτρα.

Όπως και το αντίστοιχο βιβλίο για τη ζωή της Φρίντα Κάλο, θεωρώ πως είναι ιδανικό για τα παιδιά. Σύντομο κείμενο, χωρίς να είναι υπεραπλουστευμένο,προσφέρει όλες τις πληροφορίες για τη ζωή και τα έργα του καλλιτέχνη.
Αυτό που ξεχώρισα όμως για άλλη μια φορά ήταν η εικονογράφηση της Edith Carron. Η αισθητική των εικόνων μοιάζει να έχει επηρεαστεί από το ρεύμα του ιμπρεσιονισμού, που τόσο πιστά υπηρέτησε ο Βαν Γκογκ. Τα παιδιά δε χόρταιναν να κοιτάζουν τις εικόνες του βιβλίου και ανυπομονούσαν να το ξεφυλλίσουν και μόνα τους.


Μου άρεσε επίσης πολύ το γεγονός οτι συμπεριλαμβάνονται οι γνωστοί του πίνακες μέσα στην εικονογράφηση, καθώς και οι τελευταίες σελίδες που αναφέρονται στα έργα του δίνοντας κάποιες επιπλέον πληροφορίες.


Αφού διαβάσαμε το βιβλίο και επεξεργαστήκαμε το περιεχόμενό του με τη βοήθεια του εκπαιδευτικού προγράμματος που οι εκδόσεις Διόπτρα έχουν σχεδιάσει για τη συγκεκριμένη σειρά, έδειξα στον προτζέκτορα μια παρουσίαση που είχα ετοιμάσει. Θεώρησα σημαντικό να μιλήσω στα παιδιά για τον Ιμπρεσιονισμό και με αφορμή τον Βαν Γκογκ να γνωρίσουμε κι άλλους καλλιτέχνες που ζωγράφιζαν με τον ίδιο τρόπο. Ήθελα, επίσης, να καταλάβουν τη σημασία που έπαιζαν τα καλλιτεχνικά ρεύματα κάθε εποχής και πώς επηρέαζαν διάφορους καλλιτέχνες.

Έτσι παρατηρήσαμε πίνακες του Μονέ και του Ρενουάρ και ψάξαμε για ομοιότητες και διαφορές.
Στη συνέχεια, εντρυφήσαμε λίγο περισσότερο στα έργα του Βαν Γκογκ, σχολιάσαμε τις αυτοπροσωπογραφίες του πριν και αφού γνώρισε τον Ιμπρεσιονισμό, θαυμάσαμε την “Έναστρη Νύχτα” που πολλοί γνώριζαν ήδη και φυσικά το πορτραίτο του με το κομμένο αυτί, που έκλεψε τις εντυπώσεις.
Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε την ίδια παρουσίαση, σας παραθέτω το δωρεάν αρχείο που δημιούργησα, ελεύθερο για προσωπική χρήση.
Καθώς εκείνη τη μέρα δεν είχαμε πολύ χρόνο, κατέφυγα στη γρήγορη λύση των χρωμοσελίδων. Δεν είμαι πολύ φαν, αλλά κάποιες φορές στα παιδιά αρέσει πολύ. Τις συγκεκριμένες τις αγόρασα από την ίδια ιστοσελίδα για εκπαιδευτικούς, από την οποία αγόρασα και το υλικό για τη Φρίντα. Δεν ήταν πολύ ακριβές, ωστόσο λόγω πνευματικών δικαιωμάτων καταλαβαίνετε πως δεν μπορώ να τις μοιραστώ μαζί σας.

Μου άρεσε ιδιαίτερα η ζωγραφιά της οποίας ο ουρανός έπρεπε να χρωματιστεί με “γραμμούλες” παραπέμποντας στην τεχνική των έντονων πινελιών του Ιμπρεσιονισμού.

Την επόμενη εβδομάδα, που είχαμε λίγο περισσότερο χρόνο στη διάθεσή μας, επιδοθήκαμε σε μια λίγο πιο δύσκολη δραστηριότητα. Διαλέξαμε ένα έργο του Βαν Γκογκ, το “Δωμάτιο” και προσπαθήσαμε να το αντιγράψουμε, συζητώντας για την προοπτική που είχε επιλέξει και όσα μας έκαναν εντύπωση. Δυστυχώς, δεν προλάβαμε να ολοκληρώσουμε τα έργα μας αφού η πανδημία χτύπησε ξανά το νομό και τα σχολεία έκλεισαν μετά από λίγες ημέρες. Οπότε δεν έχω να σας δείξω τις δημιουργίες μας (λέω “μας” γιατί τα παιδιά απαίτησαν να ζωγραφίσω κι εγώ και να με κρίνουν, χαχα!)…
Ελπίζω να σας άρεσε η συνέχεια του πρότζεκτ μας… Θα επανέλθω σύντομα με έναν ακόμη καλλιτέχνη!