Μπάρναμπους – Η Μεγάλη Απόδραση

Έχω γράψει αρκετές φορές πόσο αγαπώ τα βιβλία που πραγματεύονται το ζήτημα της διαφορετικότητας. Μάλιστα, πιστεύω ακράδαντα οτι η παιδική λογοτεχνία μπορεί να αποτελέσει έναν εξαιρετικό τρόπο για να καλλιεργήσουμε στα παιδιά στάσεις και αντιλήψεις, να μιλήσουμε για θέματα ευαίσθητα και να τους μάθουμε να σκέφτονται κριτικά. Ένα από τα βιβλία που αγάπησα πολύ, παρ’ ολο που είναι σχετικά καινούριο, είναι ο “Μπάρναμπους – Η μεγάλη απόδραση” των αδερφών Φαν που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Είχα διαβάσει διθυραμβικές κριτικές από φίλες bloggers και όταν το πήρα στα χέρια μου κατάλαβα το γιατί. Από πού να ξεκινήσω; Από την ΠΑΝΕΜΟΡΦΗ εικονογράφησή του; Από την γλυκιά ιστορία που αφηγείται; Ή από τα σημαντικά μηνύματα που ανακαλύπτει κανείς διαβάζοντάς το; Ειλικρινά, είναι ένα βιβλίο που μπήκε στην καρδιά μου και το βρήκα απλά εξαιρετικό.

Λίγα λόγια για την ιστορία

Το βιβλίο μάς αφηγείται την ιστορία του Μπάρναμπους, ενός μικρού ζώου που δημιουργήθηκε στο εργαστήριο. Αποτελεί διασταύρωση ανάμεσα σε ένα ποντίκι και ένα ελεφαντάκι με στόχο να διατεθεί προς πώληση στο μαγαζί με τα “Τέλεια Κατοικίδια” που βρισκόταν πάνω από το μυστικό εργαστήριο. Όμως η μοίρα του Μπάρναμπους ήταν διαφορετική, γιατί θεωρήθηκε αποτυχημένο πείραμα κι έτσι βρισκόταν κλεισμένος σε μια γυάλα μαζί με άλλες αντίστοιχες δοκιμές. Ώσπου μια μέρα αυτός και οι φίλοι του αντιλαμβάνονται οτι πρόκειται να τους ανακυκλώσουν κι έτσι αποφασίζουν να το σκάσουν… Ξεκινάει μια τρελή περιπέτεια, αλλά μέσα από την αλληλεγγύη και τη συνεργασία καταφέρνουν να ξεφύγουν και να ζήσουν ελεύθεροι στον έξω κόσμο.


Πρόκειται για μια γλυκύτατη ιστορία, που προσωπικά με συγκίνησε πολύ! Η εικονογράφηση σε μαγεύει, με τα υπέροχα δισέλιδα που αναπαριστούν την κάθε λεπτομέρεια να συμπληρώνουν μοναδικά το κείμενο…

Το βιβλίο αυτό το διαβάσαμε και στην τάξη, συγκεκριμένα στη Δ’ Δημοτικού και μπορώ να πω πως άρεσε πολύ και στα παιδιά. Δε θα ξεχάσω οτι όση ώρα έκανα την ανάγνωση δεν έπεφτε “καρφίτσα” και περίμεναν με ανυπομονησία να δουν τι θα γίνει στη συνέχεια.

Δεν προλάβαμε να κάνουμε πολλές δραστηριότητες, αν και το βιβλίο προσφέρεται για πολλές φιλαναγνωστικές δράσεις. Νομίζω, για παράδειγμα, πως θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να ζητούσαμε από τα παιδιά να περιγράψουν τα διάφορα ζώα του εργαστηρίου μέσα από τις τεχνικές της περιγραφής που έχουν μάθει ή ακόμα και να σκεφτούν τα ίδια τι “παράξενα” ζώα θα μπορούσαν να κατασκευάσουν αν δούλευαν εκεί.

Αυτό που είχαμε το χρόνο να κάνουμε ήταν να φανταστούμε τη συνέχεια της ιστορίας. Το τι εμπνεύστηκε ο καθένας και η καθεμιά μπορείτε να το δείτε στις παρακάτω ζωγραφιές.

Ελπίζω να σας άρεσε η σημερινή βιβλιο-πρόταση και θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *