Μία από τις ενότητες της “Γλώσσας” της ΣΤ’ Δημοτικού είναι αφιερωμένη στα επαγγέλματα και το σχολικό βιβλίο κάνει μια αξιόλογη προσπάθεια να αναφερθεί τόσο σε επαγγέλματα του παρελθόντος που χάθηκαν όσο και στο ρόλο του φύλου και της καταγωγής στην επαγγελματική αρένα. Πρόκειται για μια θεματική που συνήθως ενδιαφέρει πολύ τους μαθητές και προσφέρεται για πολλές και γόνιμες συζητήσεις. Είναι άλλωστε σε μια ηλικία που το ζήτημα του επαγγέλματος που θα ακολουθήσουν αρχίζει να τα απασχολεί λίγο πιο σοβαρά.
Με αφορμή την ενότητα αυτή θέλησα να γνωρίσουμε στην τάξη κάποιους σπουδαίους επιστήμονες, έχοντας διαπιστώσει το μεγάλο ενδιαφέρον των μαθητών μου για τη ζωή μεγάλων προσωπικοτήτων (μπορείτε να δείτε περισσότερα εδώ). Έτσι, λοιπόν, ένα πρωί “επισκέφθηκε” την τάξη μας ο Στίβεν Χόκινγκ! Χρησιμοποίησα ως αφόρμηση ένα εικονογραφημένο βιβλίο, αυτή τη φορά από τη σειρά “Μικρά παιδιά με μεγάλα όνειρα” των εκδόσεων Διόπτρα, αφιερωμένο στο μεγάλο αυτό επιστήμονα.

Μου άρεσε πολύ για το σύντομο αλλά ταυτόχρονα περιεκτικό κείμενό του και την παραστατική του εικονογράφηση. Η αφήγηση είναι πρωτοπρόσωπη, πράγμα που μας δημιούργησε την αίσθηση οτι όντως ο Χόκινγκ είχε επισκεφθεί την τάξη μας και μας μιλούσε για τη ζωή του!


Ως μουσικό χαλί για την ανάγνωση του βιβλίου επέλεξα το soundtrack της εξαιρετικής ταινίας “The theory of everything” για την οποία θα σας μιλήσω παρακάτω.
Αφού διαβάσαμε το βιβλίο και επεξεργαστήκαμε τις εικόνες του, είδαμε και το χρονοδιάγραμμα που βρίσκεται στο τέλος και τόσο ωραία δίνει τα γεγονότα συγκεντρωμένα και παραστατικά.

Ελάχιστα παιδιά γνώριζαν τον επιστήμονα και τους έκανε μεγάλη εντύπωση η ζωή του! Ήταν μια καλή ευκαιρία να μιλήσουμε για το θέμα της αναπηρίας, που τόσο συχνά “κουκουλώνεται” δυστυχώς στα σχολεία μας, για το μεγαλείο αυτού του ανθρώπου και για το πόσα κατάφερε να κάνει παρα το γεγονός οτι οι γιατροί αρχικά του είχαν δώσει μόνο δύο χρόνια ζωής.
“My expectations were reduced to zero when I was 21. Everything since then has been a bonus”
Stephen Hawking
Στη συνέχεια, ψάξαμε στο διαδίκτυο αληθινές φωτογραφίες και παρατηρήσαμε μάλιστα πόσο πολύ έμοιαζαν με τις εικόνες του βιβλίου που μόλις είχαμε δει. Είδαμε επίσης βίντεο από ομιλίες του καθηγητή και συζητήσαμε για τη συμβολή της τεχνολογίας, που του έδωσε τη δυνατότητα να μιλά με τη βοήθεια ενός υπολογιστή. Πρέπει να ομολογήσω πως ήταν μια πολύ συγκινητική εμπειρία για μένα, καθώς οι απόψεις των παιδιών είχαν μεγάλο ενδιαφέρον!
Λίγο πριν τελειώσει το μάθημα, είδαμε μερικά αποσπάσματα από την ταινία “The theory of everything” που είναι βασισμένη στη ζωή του Χόκινγκ. Στα παιδιά άρεσε πάρα πολύ και περίμεναν πώς και πώς να επιστρέψουν στο σπίτι και να τη δουν ολόκληρη με τους γονείς τους.
Την επόμενη μέρα κάναμε μια πολύ σύντομη δραστηριότητα: ένα κολάζ με τις φωτογραφίες της ζωής του, όπου γράψαμε και μερικές πληροφορίες για να στολίσει το σχετικό ταμπλό της τάξης. Όμως είχα αναθέσει στα παιδιά κι άλλη μια εργασία για το σπίτι…

Με αφορμή το στόχο της ενότητας που σχετιζόταν με τον ευθύ και πλάγιο λόγο, κλήθηκαν να φανταστούν οτι είχαν τη δυνατότητα να συναντήσουν τον Στίβεν Χόκινγκ για μία ώρα και να του κάνουν όσες και όποιες ερωτήσεις ήθελαν. Αφού θα κατέγραφαν τις ερωτήσεις σαν καλοί δημοσιογράφοι, έπρεπε να αναζητήσουν και πληροφορίες για να τις απαντήσουν. Πρέπει να σας πω οτι παρ’ όλο που γενικά γκρινιάζουν όταν οι εργασίες τους έχουν να κάνουν με γράψιμο, αυτή τη φορά δεν ακούστηκε κανένα παράπονο. Αντίθετα, μου έφεραν πολύ αξιόλογες προσπάθειες!
Το πιο ωραίο από όλη την δραστηριότητα ήταν οτι τα παιδιά έδειξαν ενδιαφέρον, είχαν κίνητρο να δουλέψουν και να ψάξουν. Κάποια μάλιστα βρήκαν οτι ο Χόκινγκ είχε επισκεφθεί πριν λίγα χρόνια το νησί μας για να μιλήσει σε μία εκδήλωση του πανεπιστημίου Κρήτης (πληροφορία που ομολογώ πως αγνοούσα) και αυτό τα ενθουσίασε!

Κλείνοντας, αυτό που θέλω να πω πρώτα στον εαυτό μου και μετά σε όποιον διαβάζει αυτή τη στιγμή είναι οτι υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τρόποι να πετύχουμε τους στόχους το αναλυτικού προγράμματος εκτός από τις ασκήσεις των βιβλίων και τις φωτοτυπίες που δίνουμε στους μαθητές μας. Τα παιδιά βαριούνται τα ίδια και τα ίδια, θέλουν να έχουν ενεργό ρόλο στη μάθησή τους και οφείλουμε ως εκπαιδευτικοί να τους δίνουμε αυτή τη δυνατότητα σχεδιάζοντας ενδιαφέρουσες δραστηριότητες που θα ενθαρρύνουν τη συμμετοχή τους.
Εύχομαι να σας άρεσε αυτή μου η πρόταση και θα χαρώ να ακούσω τις σκέψεις σας και τη δική σας γνώμη.
Αθηνά
ΥΓ. Από την ίδια σειρά των εκδόσεων Διόπτρα κυκλοφορούν βιβλία για τη ζωή της Μαρί Κιουρί, του Άλμπερτ Αινσταιν, του Λεονάρντο Ντα Βίντσι και άλλων. Η επιθυμία μου ήταν να τα επεξεργαστούμε και αυτά στην τάξη, ωστόσο τα σχολεία έκλεισαν και προλάβαμε να ασχοληθούμε ελάχιστα μόνο με τον Ντα Βίντσι. Εύχομαι κάποια στιγμή να μπορέσω να μοιραστώ μαζί σας περισσότερα, αλλά αν σας ενδιαφέρει η θεματική, μην τα παραβλέψετε, είναι όλα εξαιρετικά!