Ένα παιχνίδι για εξάσκηση στην πρόσθεση

Θέλετε να κάνετε εξάσκηση στην πρόσθεση; Αφήστε τις βαρετές ασκήσεις και παίξτε! Μέσα από τη δραστηριότητα που θα σας προτείνω σήμερα, μπορείτε να διαπιστώσετε πόσο εξοικειωμένο είναι ένα παιδί στην πρόσθεση μικρών αριθμών.

Πρόκειται για ένα παιχνίδι με ζάρια. Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι δύο ζάρια, πούλια από κάποιο επιτραπέζιο ή φασόλια ή πολύχρωμα κυκλάκια από χαρτόνι) και το εκτυπωμένο φύλλο που φαίνεται στην εικόνα (μπορείτε να το κατεβάσετε σε PDF και να το εκτυπώσετε κάνοντας κλικ στο κουμπάκι).

Πώς παίζεται;

Αν παρατηρήσετε τα κυκλάκια, θα δείτε οτι υπάρχουν αριθμοί από το 2 ως το 12. Αυτό συμβαίνει γιατί τα πιθανά αθροίσματα που μπορούν να μας δώσουν δύο ζάρια είναι από 2 (1+1) μέχρι 12 (6+6).

Το παιδί ρίχνει και τα δύο ζάρια ταυτόχρονα και προσθέτει τους δύο αριθμούς που θα τύχουν. Έπειτα, πρέπει να καλύψει στο φύλλο του το άθροισμά τους. Για παράδειγμα, αν στα ζάρια τύχει 3+6 θα πρέπει στο φύλλο να καλύψει τον αριθμό 9. Μπορεί κάθε φορά να καλύπτει το άθροισμα και να το αφήνει κρυμμένο, μέχρι να τα σκεπάσει όλα ή κάθε φορά να το αφαιρεί και να καλύπτει το επόμενο. Αν το παίξουν περισσότερα παιδιά, μπορεί να έχει το καθένα το δικό του φύλλο και να κάνουν ένα “διαγωνισμό” για να δουν ποιος θα τύχει πιο γρήγορα όλα τα αθροίσματα.

Παίζεται εύκολα και στην τάξη με ομάδες και είναι μια καλή ευκαιρία να εξασκηθούν τα παιδιά στην πρόσθεση περνώντας καλά 🙂

Εναλλακτικά, μπορούμε παίξουμε όλοι μαζί ταυτόχρονα (αντί για ομάδες) ως εξής: φωτοτυπούμε τη σελίδα, τη μοιράζουμε στα παιδιά και το καθένα να πρέπει να χρωματίσει το κυκλάκι του αθροίσματος που δείχνουν τα ζάρια. Μάλιστα, το παιχνίδι γίνεται ακόμα πιο διασκεδαστικό αν χρησιμοποιήσουμε γιγάντια ζάρια από αφρολέξ, τα οποία πετάμε στο πάτωμα είτε εμείς, είτε διαφορετικό παιδί κάθε φορά. Με το που πέσουν τα ζάρια, όλοι πρέπει να χρωματίσουν το κυκλάκι στο χαρτί τους.

Καλή διασκέδαση!

One comment

  1. Καλησπέρα!Συγχαρητήρια για την εξαιρετική σας δουλειά!Θα ήθελα να ρωτησω…το βιβλίο για τον σχολικό εκφοβισμό για μαθητές ποιων τάξεων προτείνεται;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *