Ένα κοτοπουλάκι, ένας ιππόκαμπος και μια… γιαγιά

Τα σχολεία έκλεισαν εδώ και μερικές μέρες για τις διακοπές του Πάσχα και η αλήθεια είναι πως όλοι -εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές- περιμέναμε πώς και πώς αυτό το πολυπόθητο διάλειμμα από τις οθόνες και το webex. Αυτές οι δύο εβδομάδες είναι η ιδανική ευκαιρία να κάνουμε με τα παιδιά πιο δημιουργικά πράγματα! Να βγούμε βόλτες στην εξοχή (πάντα με προσοχή και ασφάλεια), να κάνουμε πολλές κατασκευές, να φτιάξουμε παζλ και να διαβάσουμε πολλά βιβλία! Για αυτό το τελευταίο ξέρετε πως μου αρέσει πολύ να μιλώ και πιστεύω πολύ σε ένα ρητό που λέει οτι τα παιδιά γίνονται αναγνώστες στην αγκαλιά των γονιών τους (και των δασκάλων τους, θα πρόσθετα εγώ).

Αν παρακολουθείτε τις εξελίξεις σε σχέση με το παιδικό βιβλίο, θα έχετε σίγουρα διαπιστώσει πόσο πολύ έχει ανέβει η ποιότητα των βιβλίων που κυκλοφορούν. Καταπληκτικές εικονογραφήσεις, υπέροχα νοήματα, θέματα που ενδιαφέρουν αλλά και ταυτόχρονα προβληματίζουν τα παιδιά. Πραγματικά νομίζω πως οι εκδοτικοί οίκοι κάνουν μια εξαιρετική δουλειά και μας προσφέρουν βιβλία μέσα από τα οποία μπορείς να μιλήσεις με τα παιδιά για τα ΠΑΝΤΑ!

Τρία από αυτά ξεχώρισα το τελευταίο διάστημα για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί συγγραφέας τους είναι η Κατρίνα Τσάνταλη, της οποίας το έργο ανακάλυψα μόλις λίγους μήνες πριν, αλλά έχω αγαπήσει ο,τι έχει γράψει (δες εδώ μια παρουσίαση του υπέροχου “Το μικρό αγόρι και τα 4 αυγά”) και δεύτερον γιατί την εικονογράφησή τους επιμελήθηκε η Little Miss Grumpy, που γνώριζα καιρό μέσω Ινσταγκραμ και μου αρέσει τρομερά η αισθητική της.

Τα τρία αυτά βιβλία αποτελούν μέρος της συλλογής “Μικρά Αστέρια” και μοιράζονται ένα κοινό: την αγάπη. Μέσα από τις τρεις μικρές ιστορίες, η συγγραφέας περνά σπουδαία μηνύματα σε μικρούς και μεγάλους. Νομίζω πως αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή για μικρότερες ηλικίες (από 2 ετών και πάνω σύμφωνα με τις εκδόσεις Διόπτρα), αλλά διαβάζονται εξίσου ευχάριστα και από μεγαλύτερα παιδιά, που μπορούν να τα προσεγγίσουν και με μεγαλύτερη ωριμότητα.

Το μικρό κοτοπουλάκι

Στο βιβλίο αυτό η συγγραφέας αγγίζει ένα ευαίσθητο θέμα, που ομολογώ πως δεν είχα συναντήσει ξανά σε παιδικό βιβλίο: την προωρότητα. Πρόκειται για μια τρυφερή ιστορία που μιλά για τη δύναμη της αγάπης! Ο ήρωας, το μικρό κοτοπουλάκι, βιάστηκε να έρθει στον κόσμο καθώς ανυπομονούσε για αγκαλιές και φιλιά. Επειδή όμως δεν ήταν τόσο δυνατό, οι γονείς του το έβαλαν σε μια ζεστή φωλιά μέχρι να δυναμώσει. Το φρόντιζαν από μακριά μέχρι να μπορέσουν να το πάρουν με ασφάλεια στο σπίτι.

Ο ιππόκαμπος

Πόσο σημαντικό είναι τα παιδιά μας να έχουν αυτοπεποίθηση; Να αγαπούν τον εαυτό τους γι’ αυτό ακριβώς που είναι; Για αυτό το θέμα μιλά η ιστορία του ιππόκαμπου, ενός μυστήριου πλάσματος που εμφανίζεται σε έναν ποταμό για να χτίσει τη φωλιά του κοντά σε άλλα ζωάκια. Εκεί πολλοί τον αντιμετωπίζουν με καχυποψία, άλλα θυμώνουν με την παρουσία του και κάποια αμέσως τον βοηθούν ανιδιοτελώς. Στο τέλος, ο ιππόκαμπος τους εξηγεί ως είναι μοναδικός, ξεχωρίζει από όλους, αγαπάει τον εαυτό του κι ό,τι κι αν επιθυμεί μπορεί να το πετύχει.

Μια ιστορία γεμάτη νοήματα για τη διαφορετικότητα και τη σημασία της αυτοεκτίμησης, μηνύματα που δεν έχουν ηλικία!

Καληνύχτα, σ’αγαπώ!

Μια πολύ συγκινητική ιστορία για την αγάπη που τρυπώνει στις καρδιές των ανθρώπων από γενιά σε γενιά. Γιατί, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η συγγραφέας “Το μυαλό μπορεί να ξεχνάει όσο τα χρόνια γίνονται πολλά, μα η καρδιά δεν ξεχνάει ποτέ. Ολοένα και μεγαλώνει”.

Εύχομαι να σας άρεσαν αυτά τα τρία βιβλία που ξεχώρισα το τελευταίο διάστημα!

Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *