Τα παιδιά του κόσμου

Όσοι παρακολουθείτε καιρό το blog μου, θα έχετε καταλάβει την ευαισθησία που έχω για θέματα που σχετίζονται με τη διαπολιτισμική εκπαίδευση, το ρατσισμό, το σεβασμό στη διαφορετικότητα (σε ο,τι κι αν οφείλεται αυτή). Όταν λοιπόν συναντώ βιβλία που μπορούν να αξιοποιηθούν για συζητήσεις γύρω από αυτές τις θεματικές, προσπαθώ να τα προσθέτω στη βιβλιοθήκη μου.

Σήμερα, που οι κοινωνίες μας είναι πιο πολυπολιτισμικές από ποτέ, είναι πολύ σημαντικό να καλλιεργούμε στα παιδιά το σεβασμό στη διαφορετικότητα, την αλληλεγγύη, την ενσυναίσθηση.⁠ Μια τέτοια γνωριμία με τις γλώσσες και τις συνήθειες των ανθρώπων από κάθε γωνιά της Γης επιχειρεί το βιβλίο “Τα παιδια του κόσμου” των εκδόσεων Ψυχογιός.

Πρόκειται για ένα πολυσυλλεκτικό βιβλίο με πληροφορίες για διαφορετικά ήθη, έθιμα και παραδόσεις από κάθε γωνιά του πλανήτη και απαντά σε ερωτήσεις των παιδιών όπως οι παρακάτω:

*Πώς χαιρετιούνται μεταξύ τους οι άνθρωποι σε κάθε χώρα;⁠
*Τι τους αρέσει να τρώνε;⁠
*Τι ρούχα φορούν στο σπίτι, στις γιορτές ή στο σχολείο τους;⁠
*Τι παιχνίδια παίζουν;⁠
*Τι κάνουν όταν… τους πιάνει λόξιγκας;⁠
*Τι θεωρούν τυχερό και τι άτυχο;⁠

Η εικονογράφησή του είναι πολύ όμορφη και σίγουρα θα το κατέτασα στα βιβλία εκείνα που θα βοηθήσουν τα παιδιά να διαπιστώσουν οτι οι άνθρωποι είμαστε διαφορετικοί μεταξύ μας, αλλά αυτή είναι και η ομορφιά της ζωής!

Το μόνο που θα ήθελα να επισημάνω από εκπαιδευτικής σκοπιάς είναι οτι ο τρόπος που θα παρουσιάσουμε στα παιδιά αυτά τα διαφορετικά στοιχεία των πολιτισμών χρειάζεται λίγη προσοχή. Η υπερβολική προσήλωση σε φολκλορικά στοιχεία μπορεί να δημιουργήσει μια παράξενη εικόνα για τον “εξωτικό Άλλο” και τελικά να ενισχύσει μέσα τους την αντίληψη οτι εμείς οι άνθρωποι έχουμε μεταξύ μας περισσότερες διαφορές παρα ομοιότητες. Επομένως, απαιτείται και η ανάλογη προσέγγιση του βιβλίου για να μην πετύχουμε τα αντίθετα αποτελέσματα 🙂

Εύχομαι να βρήκατε χρήσιμη τη σημερινή βιβλιο-πρόταση και θα τα πούμε σύντομα!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *