Η κατάσκοπος των βιβλίων

Η σημερινή βιβλιο-πρόταση αφορά ένα βιβλίο που ήρθε στα χέρια μου λίγο πριν το Πάσχα και μου άρεσε πολύ! Λέγεται “Η κατάσκοπος των βιβλίων” και νομίζω πως όποιος εκπαιδευτικός το διαβάσει αυτή την περίοδο, δεν μπορεί παρα να ταυτιστεί μαζί του. Θα καταλάβετε το γιατί σε λιγάκι…

Ηρωίδα του βιβλίου είναι η μικρή Καλλιπάτειρα ή χαϊδευτικά Κάλη, η οποία τελευταία αντιμετωπίζει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα: η μαμά της κάνει μεταπτυχιακό κι έτσι, εκτός από τις ώρες που λείπει στη δουλειά, είναι αναγκασμένη να περνάει τον περισσότερο χρόνο της στο σπίτι μελετώντας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην προλαβαίνει να είναι συνεπής στις άλλες υποχρεώσεις της, όπως το μαγείρεμα ή τα… παιδικά πάρτυ! Όπως είναι φυσικό, η Κάλλη νιώθει παραμελημένη, της λείπει η συντροφιά της μαμάς της και έχει κουραστεί να τη βλέπει κάθε μέρα κλεισμένη στο γραφείο της. Εύχεται διαρκώς τα πράγματα να ήταν διαφορετικά και να μπορούσε να κάνει κάτι για να επιστρέψει η παλιά εκδοχή της μαμάς της, που είχε χρόνο για εκείνη και δεν ήταν μονίμως αγχωμένη.

Ας ήταν η μαμά κανονική, όπως παλιά, και ας έτρωγα μόνο πίτσες. Αλλά εκείνη, όταν δεν είναι στη δουλειά της, εξαφανίζεται στο γραφείο της. Πρέπει κάθε φορά να βρίσκω κάτι έξυπνο για να την εμφανίζω. Αν είχα ένα ραβδί μαγικό, θα ήταν εύκολο. Αλλά δεν έχω. Δεν είμαι ο Χάρι Πότερ.

Όλα θα αλλάξουν όταν μια μέρα η μαμά θα επιτρέψει στην Κάλλη να κάθεται μαζί της στο γραφείο, με την προϋπόθεση να μην την ενοχλεί και να κάνει απόλυτη ησυχία. Η μικρή, για να μη βαριέται, επινοεί ένα παιχνίδι: γίνεται η κατάσκοπος των “μεγάλων” βιβλίων που βρίσκονται στη βιβλιοθήκη της μαμάς της. Φτιάχνει δικούς της κανόνες και παίζοντας το παιχνίδι αυτό ανακαλύπτει κρυμμένους θησαυρούς και μυστικά μέσα στα βιβλία!

Η Λίνα Μουσιώνη, η συγγραφέας του βιβλίου, αναφέρεται με ένα πολύ γλυκό τρόπο σε όσα απασχολούν ένα μικρό παιδί, αλλά και στα συναισθήματα της μαμάς του σήμερα, που προσπαθεί να είναι συνεπής σε όλες τις υποχρεώσεις της νιώθοντας πολλές φορές πελαγωμένη. Απόλαυσα ιδιαίτερα τα πρώτα κεφάλαια του βιβλίου, όπου περιγράφονταν με χιούμορ τα διάφορα ευτράπελα που προέκυπταν ως αποτέλεσμα της απουσίας της μαμάς και, για να είμαι ειλικρινής, αποτέλεσαν και μια ευκαιρία για αυτοκριτική. Τον τελευταίο χρόνο κι εγώ, όπως χιλιάδες εκπαιδευτικοί της χώρας, έχουμε αναλωθεί σε ένα ατελείωτο κυνήγι προσόντων (μεταπτυχιακά, ξένες γλώσσες, σεμινάρια κλπ) για να μπορέσουμε να δουλέψουμε στο υπάρχον εκπαιδευτικό σύστημα. Πολλές φορές έχω αναγκαστεί να “παραμελήσω” τους δικούς μου, να μην μαγειρέψω, να μη βγάλω βόλτα το σκύλο τόσο συχνά όσο θα έπρεπε και πολλά άλλα. Ταυτίστηκα, λοιπόν, με τη μαμά του βιβλίου όσο με κανέναν άλλο από τους ήρωες της ιστορίας!

Η εικονογράφηση του Βασίλη Γρίβα δένει τόσο ωραία με το κείμενο!

Όπως σας έχω πει και σε άλλες βιβλιο-προτάσεις, έτσι και για το “Η κατάσκοπος των βιβλίων” μπορείτε να βρείτε πολύ ενδιαφέρον υλικό για δραστηριότητες στην ιστοσελίδα των εκδόσεων Μεταίχμιο. Ελπίζω να σας αρέσει και αν το έχετε ήδη διαβάσει, θα χαρώ να μάθω τη γνώμη σας!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *