Η σημερινή βιβλιο-παρουσίαση είναι αφιερωμένη σε ένα βιβλίο που αγαπώ πολύ! Ένα βιβλίο “επαναστατικό” για τα ελληνικά δεδομένα, που προσεγγίζει ένα ευαίσθητο και συνάμα πολύ σημαντικό θέμα. Ένα βιβλίο που πιστεύω οτι πρέπει να διαβάσουν πρώτα οι μεγάλοι κι έπειτα οι μικροί. Πρόκειται για το “Οικογένεια είναι…” της Κατρίνα Τσάνταλη, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Κατ’ αρχάς, αν έχετε διαβάσει κι άλλες βιβλιο-παρουσιάσεις μου ξέρετε πόσο πολύ μου αρέσει η δουλειά της Κατρίνα. Από “Το μικρό αγόρι και τα 4 αυγά” μέχρι την πολύ πρόσφατη συλλογή της “Μικρά Αστέρια“, είναι δίχως αμφιβολία από τις νέες συγγραφείς που έχω ξεχωρίσει και παρακολουθώ. Στο “Οικογένεια είναι…” πραγματεύεται ένα θέμα ταμπού για την ελληνική (και όχι μόνο) κοινωνία, που σχετίζεται με τις διαφορετικές μορφές οικογενειών και τα στερεότυπα που υπάρχουν γύρω από το θέμα.


Με τρόπο λιτό και άμεσο αναφέρεται σε 12 διαφορετικές μορφές οικογένειας που συναντά κανείς στην τάξη του Γιώργου. Οικογένειες μονογονεϊκές, οικογένειες με δύο μαμάδες ή δύο μπαμπάδες, οικογένειες στις οποίες τα παιδιά μεγαλώνουν μόνο με τη γιαγιά και τον παππού, αλλά και οικογένειες διαφυλετικές, με διαφορετική θρησκεία ή καταγωγή. Θέτει το ζήτημα της αναπηρίας, της υιοθεσίας, ακόμα και της οικογένειας που δημιουργείται σε ένα ίδρυμα.



Το μήνυμα του βιβλίου είναι ένα: κανένα παιδί δεν πρέπει να βιώνει περιθωριοποίηση, απόρριψη, εκφοβισμό, επειδή η οικογένειά του πιθανόν να μη μοιάζει με εκείνες των υπόλοιπων παιδιών. Είναι σίγουρα δύσκολο για πολλούς από εμάς να αποδεχτούμε το διαφορετικό και να κρίνουμε οτιδήποτε δε μοιάζει με αυτό που έχουμε συνηθίσει. Όμως, τελικά αυτό που έχει σημασία είναι όλα τα παιδιά να μεγαλώνουν με ασφάλεια και αγάπη.

Ας διαβάσουμε, λοιπόν, αυτό το βιβλίο πρώτα εμείς οι μεγάλοι, με διάθεση αναστοχαστική και μυαλό ανοιχτό. Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε κι αυτό που πρέπει να μεταλαμπαδεύουμε και στα παιδιά μας είναι οτι ο κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να ζήσει όπως αγαπά, είναι ελεύθερος να κάνει τις επιλογές εκείνες που του χαρίζουν ευτυχία. Είτε συμφωνούμε είτε όχι, είμαστε υποχρεωμένοι να σεβαστούμε αυτό του το δικαίωμα και να μεγαλώσουμε μια νέα γενιά που θα σκέφτεται διαφορετικά.
Εύχομαι να σας άρεσε η σημερινή παρουσίαση! Τα λέμε σύντομα!
