Η Μίσα κάνει φίλους

Πολλές φορές σκεφτόμαστε οτι τα μικρά παιδιά είναι φύσει κοινωνικά και μπορούν εύκολα να αποκτήσουν φίλους. Η αλήθεια όμως συχνά απέχει. Υπάρχουν πολλά παιδιά που είναι συνεσταλμένα ή δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν, είτε λόγω της προσωπικότητάς τους είτε γιατί παρουσιάζουν κάποια αναπτυξιακή διαταραχή που επηρεάζει την κοινωνική τους λειτουργικότητα, όπως η διαταραχή του αυτιστικού φάσματος.Η σημερινή βιβλιο-πρόταση αφορά αυτό ακριβώς το θέμα: στο “Η Μίσα κάνει φίλους“, η πρωταγωνίστρια της ιστορίας, μπορεί να καταφέρει ο,τι κι αν βάλει στο μυαλό της, δυσκολεύεται όμως πολύ σε ένα πράγμα: να κάνει φίλους.

Μέσα από την ιστορία της Μίσα, ο Τομ Πέρσιβαλ δίνει με τον πιο γλυκό τρόπο ένα σπουδαίο μήνυμα: για να κάνεις φίλους δεν χρειάζεται να αλλάξεις αυτό που είσαι προκειμένου να γίνεις “δημοφιλής”. Το αντίθετο μάλιστα! Οι δεσμοί που θα αναπτύξεις με ανθρώπους που σε αγαπούν για την αληθινή προσωπικότητα και τα ενδιαφέροντά σου είναι εκείνοι που θα αντέξουν στο χρόνο.

Στην αρχή του βιβλίου, η μικρή Μίσα αισθάνεται οτι πρέπει να κάνει κάτι διαφορετικό για να την προσέξουν, μια τεχνική που ίσως δουλεύει μερικές φορές, ίσως όμως και να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Ώσπου αναγκάζεται να πάει σε ένα πάρτυ κι εκεί όντως κάνει φίλους, χωρίς μάλιστα να αρθρώσει ούτε μία λέξη!

Πρόκειται για μια ιστορία με την οποία θα συνδεθούν πολλά παιδιά που δυσκολεύονται να κοινωνικοποιηθούν ή νιώθουν μεγάλο άγχος όταν κάτι σπουδαίο συμβαίνει στη ζωή τους, όπως είναι η πρώτη μέρα στο σχολείο. Ταυτόχρονα, νομίζω πως μπορεί να αποτελέσει εξαιρετική αφορμή για να μιλήσουμε με τα παιδιά για ζητήματα διαφορετικότητας, ακόμα και για τον αυτισμό και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα που βρίσκονται στο αυτιστικό φάσμα σε σχέση με τη διαπροσωπική επαφή. Είναι ένα βιβλίο που καλλιεργεί την ενσυναίσθηση και περνάει όμορφα μηνύματα! Καμιά φορά είναι προτιμότερο να είσαι μόνος, παρα να αλλάζεις το χαρακτήρα σου για μια παροδική φιλία 🙂

Τέλος, δε θα μπορούσα να μην αναφερθώ στην εξαιρετική εικονογράφηση του βιβλίου. Η χρήση των χρωμάτων από τον Πέρσιβαλ είναι αριστοτεχνική. Με την επιλογή του γκρι και μαύρου στις αρχικές σελίδες, που σιγά σιγά εμπλουτίζεται με περισσότερο χρώμα για να περιγράψει τα συναισθήματα της Μίσα, μαγεύει τον αναγνώστη κάθε ηλικίας!

Δείτε την παρουσίαση του βιβλίου και σε βίντεο:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *