Το Dyslexia Box του Φώτη Παπαναστασίου

Αν παρακολουθείτε τις νέες κυκλοφορίες σε ο,τι έχει να κάνει με εκπαιδευτικό υλικό, τότε σίγουρα έχετε ακούσει για το Dyslexia Box και το δημιουργό του, κ. Φώτη Παπαναστασίου.

Ο κ. Παπαναστασίου είναι Ειδικός Παιδαγωγός με ένα πολύ εντυπωσιακό βιογραφικό, μεγάλη εμπειρία και συγγραφικό έργο. Τα δύο προηγούμενα βιβλία του, “Μαθησιακές Ευκολίες” και “ΔΕΠΥράζει” αγαπήθηκαν πολύ από εκπαιδευτικούς και γονείς, ενώ το Dyslexia Box είναι το τρίτο Book-project του. Όλα κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Πεδίο.

Τι είναι όμως το Dyslexia Box;

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα υποστήριξης και παρέμβασης που σχεδιάστηκε με στόχο να βοηθήσει τους μαθητές με Δυσλεξία να κατακτήσουν δεξιότητες απαραίτητες για την ακαδημαϊκή τους πορεία, να τους υποστηρίξει στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες που παρεμποδίζουν τη συμμετοχή τους στη μαθησιακή διαδικασία, να αναπτύξουν πλήρως τη φωνολογική επίγνωση και να κατακτήσουν επαρκώς την αναγνωστική ικανότητα και τη γραφή.

Οι κύριες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα παιδιά με Δυσλεξία εντοπίζονται στην αποκωδικοποίηση, στην ευχέρεια και στην κατανόηση την ώρα που διαβάζουν, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζουν ελλείμματα στον τομέα της φωνολογικής ενημερότητας. Όλες αυτές οι δυσκολίες είναι αντιμετωπίσιμες όταν χρησιμοποιούμε ένα ορθά δομημένο πρόγραμμα παρέμβασης, που αφενός θα δίνει έμφαση στην ενίσχυση της φωνολογικής επίγνωσης, αφετέρου θα σχεδιάζεται με γνώμονα τις ανάγκες και δυνατότητες του κάθε παιδιού ξεχωριστά.

Η παρέμβαση του Dyslexia Box στηρίζεται στην πολυαισθητηριακή προσέγγιση και στη θεωρία πως τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα εάν συμμετέχουν ενεργά και μέσω της διαφοροποιημένης κι εξατομικευμένης διδασκαλίας. Μάλιστα αποτελεί την πρώτη πολυαισθητηριακή παρέμβαση στη Δυσλεξία, την Ανάγνωση και τη Γραφή στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Ωστόσο, το Dyslexia Box δεν απευθύνεται μόνο σε παιδιά με Δυσλεξία, αλλά είναι κατάλληλο για όλα τα παιδιά της προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας, καθώς μπορεί να τα υποστηρίξει στην ομαλή τους μετάβαση από τον προφορικό στο γραπτό λόγο.

Τι περιλαμβάνει:

Αποτελείται από 238 κάρτες, 5 πιόνια, 1 βοηθό ανάγνωσης και το εγχειρίδιο με τις οδηγίες των ασκήσεων. Πιο συγκεκριμένα:

45 κάρτες με κόκκινη ένδειξη που περιέχουν εικόνες δισύλλαβων λέξεων

45 κάρτες με μπλε ένδειξη που περιέχουν εικόνες τρισύλλαβων λέξεων

45 κάρτες με κίτρινη ένδειξη που περιέχουν εικόνες πολυσύλλαβων λέξεων

24 πράσινες κάρτες με τα γράμματα της αλφαβήτου

28 αριθμημένες κάρτες με μωβ ένδειξη που περιέχουν λίστες ανάγνωσης

6 κάρτες με ροζ ένδειξη που περιέχουν λέξεις κατατετμημένες σε φωνήματα

35 αριθμημένες κάρτες με τιρκουάζ ένδειξη που περιέχουν λέξεις και προτάσεις για την πρώτη ανάγνωση

6 κάρτες με πορτοκαλί ένδειξη που περιέχουν ζευγάρια λέξεων για την αναγνώριση ομοιοκαταληξίας

4 κάρτες με καφέ ένδειξη που περιέχουν λέξεις για παραγωγή ομοιοκαταληξίας

5 πιόνια, 1 βοηθό ανάγνωσης και εγχειρίδιο ασκήσεων

Προσωπικά, το Dyslexia Box μου φάνηκε εξαιρετικό. Το εγχειρίδιο οδηγιών περιέχει πολλές συμβουλές και ιδέες για την αξιοποίηση του υλικού ανάλογα με το επίπεδο του παιδιού και τη δεξιότητα που θέλουμε να καλλιεργήσουμε. Πιστεύω πως θα μου φανεί πολύ χρήσιμο και το συστήνω ανεπιφύλακτα!

Ελπίζω να σας άρεσε η σημερινή παρουσίαση. Τα λέμε σύντομα!

Αθηνά

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *