Βιβλιο-προτάσεις για την Α’ Δημοτικού

Πρώτη Δημοτικού, ίσως η πιο αγαπημένη μου τάξη! Δύσκολη και απαιτητική, αλλά συνάμα γεμάτη ικανοποίηση και πολλή χαρά.

Είναι μια τάξη που για έναν εκπαιδευτικό που την αναλαμβάνει για πρώτη φορά μπορεί να φαίνεται βουνό. Και η αλήθεια είναι πως έχει κάποιες ιδιαιτερότητες, απαιτεί αρκετή προετοιμασία κι ένα καλά οργανωμένο υλικό. Ευτυχώς πλέον υπάρχουν αμέτρητες ιδέες τόσο στο διαδίκτυο όσο και στο εμπόριο, από βοηθήματα και εποπτικό υλικό, μέχρι βιβλία και φύλλα εργασίας.

Φέτος, λοιπόν, που βρίσκομαι μέσα σε Α’ τάξη ως παράλληλη στήριξη έχω ριχτεί για τα καλά στην αναζήτηση ιδεών και υλικού. Θα έχω πολλά πράγματα να σας προτείνω μέσα στη χρονιά και ανυπομονώ να τα μοιραστώ μαζί σας!

Ξεκινάω σήμερα με δύο βιβλία που ανακάλυψα τον Σεπτέμβριο από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο και μου άρεσαν πολύ. Έτοιμοι;

Το πρώτο βιβλίο που διάλεξα να σας παρουσιάσω είναι το “Ταξίδι στη Χώρα της Αλφαβήτας“. Πρόκειται για ένα βιβλίο γεμάτο γλωσσικά παιχνίδια και δραστηριότητες, το οποίο μέσα από τη διασκεδαστική ιστορία του Άρη και της Μάγιας βοηθά τα παιδιά να καλλιεργήσουν τον προφορικό και γραπτό τους λόγο, να αναπτύξουν τη φωνολογική τους επίγνωση, να μάθουν να αναγνωρίζουν και να αντιγράφουν λέξεις, να ταυτίζουν το φώνημα με το γράφημα και να αναπτύξουν τη λεπτή τους κινητικότητα.

Είναι ιδανικό τόσο για εκπαιδευτικούς που ψάχνουν ευχάριστες δραστηριότητες και πρωτότυπες εργασίες για τους μαθητές τους, όσο και για τους γονείς εκείνους που αναζητούν το κάτι παραπάνω για δημιουργική ενασχόληση στο σπίτι. Προτείνεται, μάλιστα, για παιδιά από 4 ετών και άνω, είναι δηλαδή κατάλληλο και για την προσχολική ηλικία.

Το δεύτερο βιβλίο που ξεχώρισα έχει τίτλο “Προγραφικές ασκήσεις και ασκήσεις λεπτής κινητικότητας” και ο τίτλος του λίγο πολύ προδίδει και το περιεχόμενό του. Γνωρίζοντας πόσο σημαντικό είναι να μάθουν τα παιδιά ήδη από μικρή ηλικία να πιάνουν σωστά το μολύβι, το πινέλο, το ψαλίδι και να χειρίζονται διάφορα αντικείμενα της καθημερινότητάς τους, το βιβλίο αυτό έχει σκοπό να εισαγάγει τα παιδιά στη διαδικασία της γραφής και να βελτιώσει τη λεπτή τους κινητικότητα, αποτελώντας ένα χρήσιμο εργαλείο για εκπαιδευτικούς, γονείς, αλλά και για όσους ασχολούνται με την ανάπτυξη και την ενίσχυση της σύνθετης αυτής δεξιότητας στα παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας.

Περιέχει απλές και ευχάριστες δραστηριότητες με τη μορφή φύλλων εργασίας, παιχνίδια, εικόνες για ζωγραφική, δραστηριότητες με κολάζ και αυτοκόλλητα αλλά και δραστηριότητες χαρτοκοπτικής. Όλα παρουσιάζονται με έναν πολύ όμορφο και ευφάνταστο τρόπο, ελκυστικό για τα μικρά παιδιά.

Εύχομαι να σας άρεσαν οι σημερινές βιβλιο-προτάσεις. Θα ακολουθήσουν σίγουρα κι άλλες για την Α’ τάξη κι ελπιζω να σας φανούν χρήσιμες.

Τα λέμε σύντομα,

Αθηνά

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *