Νέες κυκλοφορίες από τις Εκδόσεις Πατάκη

Στη σημερινή ανάρτηση θα ήθελα να αναφερθώ σε 4 καινούρια βιβλία που κυκλοφόρησαν πριν από λίγες εβδομάδες από τις Εκδόσεις Πατάκη και που μου άρεσαν πολύ!

Οιδίποδας, ο Βασιλιάς λύκος & Ελένη, το τίμημα της ομορφιάς

Όπως έχω ξαναγράψει πολλές φορές, έχω μια ιδιαίτερη αδυναμία στη Μυθολογία και συνεπώς κάθε παιδικό βιβλίο που έχει να κάνει με τέτοια θέματα μου κινεί το ενδιαφέρον. Το ίδιο συνέβη με την καινούρια σειρά βιβλίων του κ. Φίλιππου Μανδηλαρά με τίτλο “Αρχαίες τραγωδίες για παιδιά” που στόχο έχει να αφηγηθεί όσο γίνεται πιο ανώδυνα τις ιστορίες των μεγάλων τραγικών ηρώων που σημάδεψαν την πορεία της ανθρώπινης διανόησης.

Είχα τη χαρά να διαβάσω δύο από τα βιβλία της σειράς, τον Οιδίποδα και την Ελένη και εντυπωσιάστηκα από τον τρόπο προσέγγισης του συγγραφέα, αλλά και από την πολύ όμορφη εικονογράφηση της Ναταλίας Καπατσούλια. Ο κ. Μανδηλαράς καταφέρνει να αποκωδικοποιήσει τους μύθους πάνω στους οποίους βασίζονται οι αρχαίες τραγωδίες και να δημιουργήσει ιστορίες πολύ προσιτές ακόμη και στα μικρά παιδιά.

Στην “Ελένη” μαθαίνουμε για την ιστορία της ωραίας Ελένης, η οποία διάλεξε τον ήπιο Μενέλαο για σύζυγό της, αλλά ένα παιχνίδι της μοίρας την έκανε πρώτα έπαθλο σ’ έναν αχρείαστο διαγωνισμό ομορφιάς και, στη συνέχεια, το πιο μισητό πρόσωπο ανάμεσα στους Αχαιούς και στους Τρώες επειδή, τάχα, πολεμούσαν για τα ωραία της μάτια. Εκείνη όμως, βρισκόταν πολύ μακριά…

Στον “Οιδίποδα” διαβάζουμε για την ιστορία του Οιδίποδα, του παιδιού που οι βασιλιάδες γονείς του προτίμησαν να εγκαταλείψουν στο βουνό, ώστε να μην εκπληρώσει ποτέ την τρομερή προφητεία που είχε λάβει ο πατέρας του. Όμως η μοίρα είχε αλλιώς γραμμένη τη ζωή του…

Ο παπαγάλος κι αυτός ο άλλος

Άλλο ένα πολύ όμορφο βιβλίο από τις εκδόσεις Πατάκη που μιλά για την αξία της αυτογνωσίας και αυτοεκτίμησης και τονίζει την αξία του να είναι κανείς διαφορετικός!

Στο μικρό δάσος κοντά στην πόλη ζούσαν ήρεμα κι ωραία πολλά πουλιά. Ανάμεσα σε αυτά κι ο Μπλε, ένας ωραιότατος μπλε παπαγάλος… που ήθελε να γίνει κάποιος άλλος. Γυρνούσε όλο τον χρόνο στο δάσος από γειτονιά σε γειτονιά, θαύμαζε όλα τα άλλα πουλιά, μα για τον εαυτό του παπαγάλιζε τα ίδια και τα ίδια: «Εγώ είμαι μόνο ένας απλός, τυχαίος παπαγάλος, δε θέλω πια να είμαι εγώ, θέλω να γίνω άλλος». Ώσπου μια μέρα σαν όλες τις άλλες που ο παπαγάλος συνέχιζε να παπαγαλίζει τα ίδια και τα ίδια, ήρθαν τα πάνω κάτω και τα πουλιά για να σωθούν από μια εισβολή έπρεπε να βρουν μια λύση που θα την έδινε… κάποιος άλλος!

Ο καινούριος

Ένα βιβλίο για λίγο μεγαλύτερα παιδιά (από 9 ετών), από την κλασική και αγαπημένη σειρά “Περιστέρια” των εκδόσεων Πατάκη που αγαπώ πολύ. Ο “Καινούριος” είναι ένα βιβλίο που μιλά για την ιστορία του Τζορτζ, ενός καινούριου μαθητή στην τάξη. Ένα θέμα που απασχολεί πολλά παιδιά μέσα από ένα πολύ ενδιαφέρον και διασκεδαστικό βιβλίο.

“Ποιος είναι ο Τζορτζ; Όταν έρχεται ένας καινούριος μαθητής στην τάξη, όλα τα άλλα παιδιά τον βρίσκουν λιγάκι παράξενο, αλλά είναι καταπληκτικός στο ποδόσφαιρο και του αρέσουν τα πατατάκια, και αυτά αρκούν για τον Ντάνιελ και για τον Μάξι. Αλλά η αλήθεια για τον Τζορτζ είναι πιο παράξενη απ’ ό,τι μπορούν να φανταστούν οι νέοι του συμμαθητές… και επίσης πιο σκοτεινή. Μπορούν, άραγε, να σώσουν τον καινούριο τους φίλο και να τον βοηθήσουν να ζήσει πραγματικά ελεύθερος;”


Ελπίζω να σας άρεσαν οι σημερινές προτάσεις! Τα λέμε σύντομα!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *