Αν απόλαυσα ένα πράγμα κατα τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων διακοπών, αυτό ήταν ο άπλετος χρόνος που είχα για ανάγνωση βιβλίων. Και μπορώ να πω πως του έδωσα και κατάλαβε, αφού το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας με έβρισκε χουχουλιασμένη μπροστά στο τζάκι να διαβάζω κυρίως παιδικά βιβλία. Όπως καταλαβαίνετε, έχω να σας πω πολλά για τις κυκλοφορίες που ξεχώρισα και θα ξεκινήσω ευθύς αμέσως με τις αγαπημένες μου Εκδόσεις Μεταίχμιο.
‘Ετοιμοι;
Το καπλάνι της βιτρίνας (Graphic Novel)

Ένα βιβλίο που από τότε που ανακοινώθηκε η επερχόμενη κυκλοφορία του, το περίμενα πώς και πώς. Ανήκω στη γενιά παιδιών που μεγάλωσε με τα έργα της Άλκης Ζέη και έχουν όλα μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Όταν, λοιπόν, έμαθα οτι “Το καπλάνι της βιτρίνας” επρόκειτο να κυκλοφορήσει και σε graphic novel ανυπομονούσα να το πάρω στα χέρια μου. Και δεν με απογοήτευσε! Οι δύο ταλαντούχες καλλιτέχνιδες, Γεωργία Ζαχαρη και Στέλλα Στεργίου, που ασχολήθηκαν με τη δημιουργία του έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά. Μάλιστα είχα τη χαρά να τις ακούσω να μιλούν για αυτό σε μία παρουσίαση του βιβλίου και ήταν εμφανής η αγάπη τους για το πρωτότυπο έργο, ο σεβασμός με τον οποίο το αντιμετώπισαν και το μεράκι τους.
Σίγουρα το graphic novel είναι πολύ διαφορετικό από την κλασική μορφή του μυθιστορήματος. Και δεν σας κρύβω οτι αυτή η προσέγγιση έγινε αντικείμενο “διαφωνίας” ανάμεσα σε εμένα και τη φιλόλογο μητέρα μου, που δεν της άρεσε τόσο πολύ αυτή η εκδοχή. Ωστόσο, προσωπικά πιστεύω πως είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση που φέρνει τα παιδιά σε επαφή με ένα διαφορετικό κειμενικό είδος και για μένα, θα είχε ιδιαίτερο νόημα αν “Το Καπλάνι” διαβαζόταν και στις δύο μορφές του, ώστε να μπουν οι μαθητές σε μια διαδικασία σύγκρισης, εντοπισμού των ομοιοτήτων-διαφορών κ.α. Ακόμη όμως κι αν δεν γίνει αυτό, είναι ωραίο να γνωρίζουν οι νέες γενιές τα κλασικά αριστουργήματα της ελληνικής λογοτεχνίας έστω και σε διαφορετική μορφή, που μπορεί να μην αρέσει τόσο στους “παλιότερους” αλλά είναι σίγουρα πολύ ελκυστική για τους πιο μικρούς.
Ο απρόθυμος δράκος

Μια ιστορία που δημοσιεύτηκε το 1898 ως ξεχωριστό κεφάλαιο στο βιβλίο “Dream Days” και που σημάδεψε την παιδική λογοτεχνία, καθώς για πρώτη φορά ένας δράκος παρουσιαζόταν ως ένας άκακος και συμπαθητικός χαρακτήρας και όχι ως απειλή. Στον “Απρόθυμο Δράκο” ο Βρετανός συγγραφέας Kenneth Grahame αφηγείται την ιστορία ενός μικρού αγοριού, που του αρέσει να διαβάζει και να μαθαίνει. Μια μέρα, λοιπόν, αυτό το αγόρι ανακαλύπτει στους λόφους πάνω από το σπίτι του έναν πολυμαθή δράκο, που αγαπάει την ποίηση και σύντομα οι δυο τους γίνονται φίλοι. Όταν όμως οι χωρικοί μαθαίνουν για τον δράκο και καλούν τον Άγιο Γεώργιο να τον σκοτώσει και να τους απαλλάξει από αυτόν, το αγόρι πρέπει να σκεφτεί ένα έξυπνο σχέδιο για να σώσει τον φίλο του και να πείσει τους συγχωριανούς του να τον αποδεχτούν.
Ένα βιβλίο που μου άρεσε ΠΟΛΥ, ευφυέστατο και διασκεδαστικό. Η δε καινούρια έκδοση από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο είναι εξαιρετική, καθώς η μοντέρνα μετάφραση και εικονογράφηση του κλασικού αυτού έργου το κάνει πια πιο προσιτό στα παιδιά του σήμερα.
Η τελευταία μαύρη γάτα

Γι’ αυτό το βιβλίο θα μπορούσα να γράψω σελίδες ολόκληρες. Το διάβασα για πρώτη φορά όταν ήμουν μαθήτρια δημοτικού και θυμάμαι πως, ενώ μου είχε αρέσει, δεν είχα καταλάβει και πολλά. Πέρυσι, όμως, στα πλαίσια ενός μεταπτυχιακού προγράμματος που ήθελα να παρακολουθήσω, ασχολήθηκα πολύ με τη μελέτη του συγκεκριμένου έργου και το είδα με μια τελείως διαφορετική ματιά. Θα το κατέτασσα με ευκολία στα 5 καλύτερα βιβλία που έχω διαβάσει με θέμα τον ρατσισμό και τις διακρίσεις και πιστεύω πως είναι ένα μικρό αριστούργημα. Ο αλληγορικός τρόπος γραφής του Ευγένιου Τριβιζά, που με τόση μαεστρία καταφέρνει να περάσει τα πιο δυνατά μηνύματα χωρίς ίχνος διδακτισμού, καθιστά αυτό το βιβλίο, κατα τη γνώμη μου, ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ! Θα μπορούσα να το δω να διαβάζεται άνετα από μια τάξη Γυμνασίου, ακόμα και Λυκείου, και να γίνει αντικείμενο συζήτησης και προβληματισμού.
Πρόσφατα κυκλοφόρησε από το Μεταίχμιο μία επετειακή, πολυτελής έκδοση του βιβλίου με αφορμή τα 20 χρόνια από την πρώτη του κυκλοφορία και φυσικά βρήκε μια θέση στη βιβλιοθήκη μου. Αν δεν το έχετε διαβάσει, πρέπει να το κάνετε το συντομότερο δυνατό!
Η ιστορία του κόσμου μέσα από 25 πόλεις

Πώς να περιγράψω αυτό το βιβλίο; Από τα ΠΟΛΥ ωραία βιβλία γνώσεων που έχω ξεφυλλίσει ποτέ μου, καθώς συνδυάζει με μοναδικό τρόπο την ιστορία με τη γεωγραφία. Διαβάζοντάς το με τα “κυάλια της εκπαιδευτικού” θεωρώ πως μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικό συμπληρωματικό εργαλείο για τα δύο αυτά μαθήματα και είμαι σίγουρη οτι θα ενθουσιάσει κάθε παιδί -μικρό ή και μεγάλο.
Στην “Ιστορία του κόσμου μέσα από 25 πόλεις” γνωρίζουμε την ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού στο πέρασμα των αιώνων. Περιλαμβάνει 25 ειδικά διαμορφωμένους χάρτες πόλεων, όπως η Ιεριχώ, η Μέμφιδα, η Ρώμη, η Κωνσταντινούπολη, το Λονδίνο και το Τόκιο με πολλές πληροφορίες για την καθεμιά. Με τον τρόπο αυτό οι μικροί αναγνώστες ανακαλύπτουν τι μπορεί να μας πει η κάθε πόλη για το παρελθόν μας, αλλά και πώς μπορεί να μας εμπνεύσει για να χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον.
Το βρήκα εξαιρετικό και σας το προτείνω!
Μια πραγματικά μικρή ιστορία περί των πάντων (σχεδόν)

Συνεχίζω με άλλο ένα βιβλίο γνώσεων, το οποίο θα χαρακτήριζα με μία λέξη: ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ! Πρόκειται για μια διασκευή του ομώνυμου μπεστ-σέλερ του Bill Bryson που στόχο έχει να φέρει τα παιδιά σε επαφή με τη συναρπαστική πλευρά της επιστήμης. Είναι κυριολεκτικά γεμάτο με πληροφορίες και κάθε δισέλιδό του είναι πραγματικά φανταστικό. Απαντά σε απορίες που ούτε καν είχα σκεφτεί ποτέ μου, με έναν τρόπο απλό και κατανοητό. Τα κείμενα συμπληρώνει μια υπέροχη εικονογράφηση που το κάνει ακόμα πιο ελκυστικό. Αν έχετε παιδιά που αγαπούν τα βιβλία γνώσεων, δεν πρέπει να λείπει από τη βιβλιοθήκη σας.
Πραγματικά μου άρεσε πολύ και θέλω να αγοράσω και το αντίστοιχο βιβλίο για ενήλικες.
Η Αργοναυτική Εκστρατεία

Αγαπώ πολύ ο,τι έχει να κάνει με Μυθολογία κι όταν πληροφορήθηκα οτι η κ. Σβορώνου έγραψε ένα βιβλίο με θέμα την Αργοναυτική Εκστρατεία ήμουν σίγουρη οτι θα ήταν φοβερό. Και δεν έπεσα έξω.
Μέσα από αυτό το βιβλίο μαθαίνουμε την ιστορία του Ιάσονα, που μαζί με τους συντρόφους του σάλπαρε με την Αργώ για να βρει το Χρυσόμαλλο Δέρας. Η εικονογράφηση του Βασίλη Κουτσογιάννη “δενει” υπέροχα με το κείμενο της συγγραφέα και μαζί δημιουργούν ένα βιβλίο για… μικρά παιδιά με μεγάλες απαιτήσεις.
Κάνοντας κλικ ΕΔΩ θα βρείτε και τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες που το συνοδεύουν.
Ιστοριοναύτες: Περιπέτεια στην Αρχαία Ελλάδα

Θα κλείσω με μία ενδιαφέρουσα πρόταση που σχετίζεται και πάλι με την ιστορία. Οι Ιστοριοναύτες ταξιδεύουν τους αναγνώστες πίσω στο χρόνο, και συγκεκριμένα στην Αρχαία Ελλάδα, για να ανακαλύψουν τα μυστικά του παρελθόντος. Οι πληροφορίες δίνονται με τη μορφή κόμικ και μικρών κειμένων και πιστεύω πως αυτό τις κάνει ακόμα πιο εύληπτες και ελκυστικές. Μου άρεσε ιδιαίτερα το κομμάτι που αναφέρεται στις αρχαίες τραγωδίες καθώς και οι δραστηριότητες και τα παιχνίδια που βρίσκει κανείς μέσα στο βιβλίο.