Ο Νόι και η φάλαινα τον χειμώνα

Την εβδομάδα που μας πέρασε οι αγαπημένες μου εκδόσεις Ίκαρος κυκλοφόρησαν το βιβλίο “Ο Νόι και η φάλαινα τον χειμώνα“, αυτή τη φορά σε έκδοση board book, με ανθεκτικές σελίδες κατάλληλες για τα παιδικά χεράκια!


Τι είναι το board book?

Πρόκειται για ένα βιβλίο με σελίδες από χοντρό χαρτόνι, που δεν σκίζονται εύκολα και δεν τσαλακώνονται. Συνήθως έχει μικρότερο μέγεθος από τα "συνηθισμένα" εικονογραφημένα βιβλία, για να μπορούν να το κρατούν στα χέρια τους τα παιδιά. Η συγκεκριμένη έκδοση του "Ο Νόι και η φάλαινα τον χειμώνα" έχει διαστάσεις 19 x 17 εκ.

Όσοι έχετε παιδιά ή ασχολείστε με την παιδική λογοτεχνία είμαι σίγουρη οτι γνωρίζετε ήδη αυτή την υπέροχη σειρά του Benji Davies. Η σειρά ξεκινά με το βιβλίο “Ο Νόι και η φάλαινα“, όπου ο μικρός ήρωας μέσα στη μοναξιά του ανακαλύπτει ένα φαλαινάκι που βγήκε στην ακτή. Αποφασίζει να το σώσει βάζοντάς το στην μπανιέρα του σπιτιού του και οι δυο τους περνούν πολύ χρόνο μαζί. Όμως φοβάται να το πει στον μπαμπά του κι έτσι προσπαθεί να το κρατήσει μυστικό. Ένα μυστικό που δεν μπορεί να μείνει κρυφό για πολύ. Έτσι, ο Νόι και ο μπαμπάς του, αποφασίζουν να το μεταφέρουν στη θάλασσα, αλλά πριν το κάνουν, θα μάθουν τόσα ο ένας για τον άλλον που η οικογένειά τους θα γίνει πιο δυνατή!

Στο δεύτερο βιβλίο της σειράς, με τίτλο “Ο Νόι και η φάλαινα τον χειμώνα”, οι αγαπημένοι μας ήρωες επιστρέφουν, αυτή τη φορά σε ένα χειμωνιάτικο σκηνικό. Ο μικρός Νόι σκέφτεται συνέχεια το φαλαινάκι που έσωσε το περασμένο καλοκαίρι και λαχταρά να το ξαναδεί. Περιμένει κάθε μέρα κοιτώντας τη θάλασσα μήπως και εμφανιστεί ξανά, αλλά μάταια. Ο χειμώνας πλησιάζει και το νερό γύρω από το νησί έχει ήδη αρχίσει να παγώνει.

Μια μέρα ο μπαμπάς του Νόι βγαίνει για ψάρεμα και δεν επιστρέφει. Ο Νόι, γεμάτος ανησυχία, αποφασίζει να βγει μέσα στη νύχτα και να ψάξει να τον βρει. Περπατά πάνω στον πάγο, μέσα στη χιονοθύελλα, ώσπου ανακαλύπτει το άδειο καΐκι του μπαμπά του. Η απελπισία του μεγαλώνει, ώσπου ξαφνικά ακούει έναν δυνατό θόρυβο! Το φαλαινάκι και η οικογένειά του έχουν έρθει να τον βοηθήσουν να βρει τον μπαμπά του!

Ένα πολύ ξεχωριστό βιβλίο, γεμάτο ιδιαίτερα νοήματα για τη φιλία και την οικογένεια, που με συγκίνησε πολύ. Μια ιστορία που μιλά στην καρδιά, συγκλονιστική και δυνατή, που δείχνει με τρόπο αριστοτεχνικό οτι η αγάπη δεν φοβάται ούτε το σκοτάδι, ούτε τους χειμώνες και είναι ικανή να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε εμπόδιο!

To animated trailer για το βιβλίο “Ο Νόι και η φάλαινα τον χειμώνα”

Ένα βιβλίο που κατέχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου και το προτείνω χωρίς δεύτερη σκέψη! Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να ακούσετε την ιστορία όπως τη διαβάζει ο ίδιος ο συγγραφέας (δυστυχώς στα αγγλικά) και να δείτε εικόνες από το εσωτερικό του βιβλίου.

Ο Benji Davies είναι εικονογράφος, συγγραφέας και σκηνοθέτης κινουμένων σχεδίων. Το πρώτο του εικονογραφημένο βιβλίο, Ο Νόι και η φάλαινα τιμήθηκε με το Oscar’s First Book Prize, το Generalitat Valenciana Best Picture Book στην Ισπανία, και το CPNB Dutch Picture Book 2017 στην Ολλανδία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *