Καρτελάκια Συλλαβών {Σαν το ψαράκι}

Τη φετινή χρονιά διδάσκω και πάλι σε Α’ Δημοτικού, μια τάξη που προσωπικά αγαπώ πολύ γιατί σου επιτρέπει να δημιουργήσεις και να αξιοποιήσεις πλούσιο υλικό. Καθημερινά, λοιπόν, ψάχνω ευφάνταστες ιδέες για να κάνω το μάθημα πιο ενδιαφέρον και να διαφοροποιήσω τη διδασκαλία μου και είμαι πραγματικά πολύ ενθουσιασμένη που ανακαλύπτω προτάσεις γεμάτες φαντασία, αλλά και… χρώμα!

Στην κατηγορία αυτή ανήκει και μια ιστοσελίδα που με έχει εντυπωσιάσει, το “Σαν το ψαράκι“. Η συνάδελφος Αποστολία Πυρινή δημιουργεί ευφάνταστο υλικό για το νηπιαγωγείο και το δημοτικό και με την πρώτη κιόλας ματιά σου ζεσταίνει την καρδιά με τις υπέροχες εικόνες της και τα έντονα χρώματα που επιλέγει.

Ήθελα πολύ καιρό να αποκτήσω κάτι δικό της και τελικά κατέληξα στις Καρτέλες συλλαβών, ένα υλικό που βοηθά τα παιδιά να σχηματίσουν τις πρώτες τους δισύλλαβες και τρισύλλαβες λέξεις.

Έφτασε στην πόρτα μου σε μια πολύ προσεγμένη συσκευασία, μέσα σε χοντρό και ανθεκτικό ντοσιέ. Οι δε καρτέλες ήταν κι αυτές εξίσου καλής ποιότητας, τόσο σε ο,τι αφορά το χαρτί όσο και την ποιότητα της εκτύπωσης, παράγοντες που θεωρώ πολύ σημαντικούς όταν πρόκειται με το υλικό αυτό να καταπιαστούν μικρά (και συχνά απρόσεκτα) χεράκια.

Πάμε να το δούμε αναλυτικά;

Μέσα στο ντοσιέ συμπεριλαμβάνονται τα εξής:

  • 100 καρτελάκια λέξεων
  • 100 εικόνες
  • 11 ταμπλό συμπλήρωσης λέξης
  • 2 πλαστικοποιημένα ταμπλό σχηματισμού λέξης
  • 4 βοηθητικές καρτέλες εύρεσης της συλλαβής
  • 98 καρτελάκια βασικών συλλαβών
  • 3 καρτέλες με όλες τις λέξεις που μπορούν να σχηματιστούν (για καλύτερη οργάνωση)

Επίσης, εμπεριέχεται και ένας μαρκαδόρος, ένα κομμάτι τσόχα που λειτουργεί ως σφουγγάρι και ένα μολύβι.


Το υλικό είναι χωρισμένο σε 3 κατηγορίες λέξεων: έχουμε τη μπλε ενότητα (εύκολες λέξεις), την κίτρινη ενότητα (μέτριας δυσκολίας λέξεις) και τη ροζ ενότητα (δύσκολες λέξεις). Σε κάθε κατηγορία υπάρχουν και δισύλλαβες και τρισύλλαβες λέξεις και στη σχετική καρτέλα τις βρίσκουμε όλες μαζί συγκεντρωτικά για μεγαλύτερη ευκολία.

Το πιο αγαπημένο μου κομμάτι είναι τα 2 πλαστικοποιημένα ταμπλό σχηματισμού λέξεων (ένα για τις δισύλλαβες και ένα για τις τρισύλλαβες λέξεις), που μπορεί να αξιοποιηθεί με ένα σωρό τρόπους! Στο πρώτο κουτάκι τοποθετείται η εικόνα της λέξεις, από κάτω σχηματίζουμε τη λέξη με τα καρτελάκια συλλαβών και τέλος τη γράφουμε στο σχετικό πινακάκι με τον μαρκαδόρο που σβήνει.

Εξίσου πολύ μου άρεσαν και τα ταμπλό συμπλήρωσης λέξης, που συνοδεύονται από τα αντίστοιχα καρτελάκια λέξεων, πάλι χωρισμένα στις τρεις χρωματικές κατηγορίες. Ο μαθητής καλείται να αναγνωρίσει τις εικόνες, να εντοπίσει τις αντίστοιχες λέξεις στα καρτελάκια και να τοποθετήσει το καθένα κάτω από τη σωστή εικόνα.

Είναι πραγματικά ένα πολύ καλοφτιαγμένο υλικό που ανυπομονώ να αξιοποιήσω και στην πράξη και σίγουρα θα αποκτήσω κι άλλα από την πλούσια συλλογή του “Σαν το ψαράκι”. Εύχομαι να σας αρέσει και να το αναζητήσετε κι εσείς!


Ένα μεγάλο ευχαριστώ και στη δημιουργό του υλικού, Αποστολία Πυρινή, που είχε την καλοσύνη να μου στείλει τα "Καρτελάκια συλλαβών" για να τα παρουσιάσω στο blog μου. Αποστολία, συνέχισε την εξαιρετική δουλειά σου!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *