“Το φαρδύ πουλόβερ” και οι πράξεις καλοσύνης

Συνεχίζοντας τις δράσεις με αφορμή την αντίστροφη μέτρηση για τα Χριστούγεννα (και έχοντας ήδη μιλήσει για την ευγνωμοσύνη), αυτή την εβδομάδα σειρά πήραν οι πράξεις καλοσύνης… Το έναυσμα μάς έδωσε για άλλη μια φορά ένα εικονογραφημένο βιβλίο, “Το φαρδύ πουλόβερ” από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.

Ξεκινήσαμε διαβάζοντάς το! Σε κάθε σελίδα σταματούσαμε για να σχολιάσουμε την πλοκή, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα τις πανέμορφες εικόνες του βιβλίου. Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκαναν τα διάφορα καθημερινά αντικείμενα που τα ζωάκια είχαν μεταμορφώσει σε κάτι χρηστικό: ένα καρυδότσουφλο που έγινε κρεβάτι, μια κονσέρβα που μεταμορφώθηκε σε σόμπα, ένα στολίδι που αξιοποιήθηκε ως φωτιστικό και τόσα άλλα! Μικρές λεπτομέρειες που σίγουρα δεν θα αφήσουμε να πάνε χαμένες, καθώς σ’ αυτές θα στηριχθεί μια επόμενη δράση (λεπτομέρειες όμως γι΄ αυτή θα σας προδώσω σε επόμενη ανάρτηση).


Μετά την ανάγνωση, κουβεντιάσαμε για την καλοσύνη… Για το τι σημαίνει να προσφέρω κάτι σε κάποιον κι αν αυτό το κάτι πρέπει πάντα να είναι υλικό. Αναρωτηθήκαμε τι άλλο θα μπορούσε να τον κάνει ευτυχισμένο και σκεφτήκαμε καλές πράξεις που δείχνουν καλοσύνη!

Άραγε, την καλοσύνη πρέπει να τη δείχνουμε μόνο σε ανθρώπους; Ή μήπως και στα ζώα; Μόνο σε κάποιον που γνωρίζουμε και αγαπάμε ή και σε αγνώστους που την έχουν ανάγκη;

Οι ιδέες των παιδιών πολλές! Από την αγάπη που δείχνω με αγκαλιές και φιλιά, μέχρι το να φροντίσω κάποιον που με έχει ανάγκη, να κάνω συντροφιά σε ένα παιδάκι που δεν έχει φίλους στο σχολείο ή να παρηγορήσω έναν φίλο μου που χτύπησε. Να βάλω φαγητό σε ένα αδέσποτο, να πάω στο γιατρό ένα χτυπημένο ζώο, να προσφέρω βοήθεια στους φτωχούς και τόσα άλλα.

Κι αφού κουβεντιάσαμε για όλα αυτά, ήρθε η ώρα να γράψουμε τις ιδέες μας στο χαρτί. Όχι όμως σε ένα χαρτί ο,τι κι ο,τι, αλλά κάπου που να το βλέπουμε κάθε μέρα και να μας θυμίζει αυτές τις πράξεις καλοσύνης που σκεφτήκαμε σήμερα.

Έτσι, κάθε παιδί πήρε το δικό του “πουλοβεράκι”, τυπωμένο σε χρωματιστό χαρτί. Έγραψε τις δικές του πράξεις καλοσύνης κι έπειτα το κολλήσαμε σε ένα μεγάλο “ταμπλό από χαρτόνι, που σχεδίασα με αφορμή την ιστορία που διαβάσαμε.

Για το τέλος, είχαμε κι ένα μικρό δωράκι! Έναν σελιδοδείκτη με το μήνυμα της καλοσύνης, για να τον χρησιμοποιούμε στα βιβλία που δανειζόμαστε από τη σχολική βιβλιοθήκη.

Ήταν μια πολύ ωραία δράση που γέμισε με χρώμα και αγάπη τη σημερινή βροχερή μέρα. Αν σας άρεσε, μπορείτε να κατεβάσετε (δωρεάν φυσικά) το υλικό που χρησιμοποιήσαμε πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο!


Μερικές οδηγίες για το ταμπλό με το μήνυμα:

-Χρησιμοποίησα χαρτί του μέτρου σε μπλε χρώμα και γράμματα που εκτύπωσα σε κανονικό χαρτί Α4.

-Για να φαίνονται τα γράμματα λευκά, σας προτείνω να κόψετε μέσα από τη μαύρη γραμμή του περιγράμματός τους.

-Ο αρκούδος για να γίνει μεγαλύτερος σε μέγεθος εκτυπώθηκε με τη μορφή αφίσας (poster) που δίνει κατα την εκτύπωση το Acrobat Reader. Επέλεξα κλίμακα 150% για να βγει σε δύο κομμάτια, τα οποία πλαστικοποίησα και ένωσα με κολλητική ταινία.

-Στο φόντο του χαρτονιού σχεδίασα χιονονιφάδες με λευκό μαρκαδόρο τύπου Posca.


Εύχομαι να σας αρέσει και θα χαρώ να δω φωτογραφίες, αν το φτιάξετε κι εσείς!

Αθηνά

ΥΓ. Κι επειδή τα credits πρέπει να αποδίδονται πάντα, θέλω για άλλη μια φορά να ευχαριστήσω τη Μαίρη Σουκαλοπούλου, τη συνάδελφο με την οποία έχω τη χαρά να συνεργάζομαι φέτος για να οργανώσουμε όλες αυτές τις δράσεις και που είναι πάντα “εκεί” για να ανταλλάσσουμε ιδέες και έμπνευση!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *