Ένα από τα αγαπημένα μου “διδακτικά εργαλεία” είναι οι ταινίες μικρού μήκους… Υπάρχουν τόσες πολλές και αξιόλογες δουλειές στο διαδίκτυο για κάθε θέμα που μπορεί κανείς να φανταστεί. Ταινίες που πραγματεύονται σημαντικά θέματα, ταινίες που προβληματίζουν ή ταινίες που απλά μας διασκεδάζουν και μας δίνουν χαρά!

Σήμερα διάλεξα να σας γράψω για μία ταινία που ανήκει στην τελευταία κατηγορία. Έξυπνη, καλοφτιαγμένη, αλλά και ανατρεπτική! Ονομάζεται “Hey deer”, δημιουργήθηκε το 2015 από τον Örs Bárczy και την ομάδα του και έχει αποσπάσει πολλά βραβεία μέχρι σήμερα.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Ακολουθούν spoilers 😛
Πρωταγωνιστής αυτής της ταινίας είναι ένας γλυκύτατος τάρανδος, που λατρεύει να πίνει ζεστή σοκολάτα μπροστά στο τζάκι του. Κάθε βράδυ, όμως, ένας… περίεργος σεισμός φέρνει τα πάνω κάτω στο σπίτι και την αυλή του και αναγκάζει τον κύριο Τάρανδο να περνά τη μέρα του συμμαζεύοντας και φτυαρίζοντας το χιόνι. Ώσπου στο τέλος αποκαλύπτεται η αλήθεια! Ένα πρωί, την ώρα που καθαρίζει την αυλή του και φτάνει στον “πάτο” του χιονιού, αντικρύζει μια παιδική φατσούλα και συνειδητοποιεί οτι τόσο καιρό ζει σε μία χιονόμπαλα στο δωμάτιο του κοριτσιού!
Είναι πραγματικά τόσο καλοφτιαγμένη που αξίζει να αφιερώσετε λίγα λεπτά για να τη δείτε (και μην το κλείσετε μόλις πέσουν οι τίτλοι του τέλους -όπως έκανα εγώ- γιατί συνεχίζεται για λίγα δευτερόλεπτα ακόμη!)
Αυτό, λοιπόν, το ταινιάκι, που το ξετρύπωσε η συνάδελφός μου, Μαίρη Σουκαλοπούλου, ήταν γραφτό να αποτελέσει αφορμή για μία δραστηριότητα που “παίζει” πολύ στο εξωτερικό και ήθελα καιρό να την κάνω και στην τάξη. Κυκλοφορεί με διάφορες παραλλαγές ως έμπνευση για παραγωγή γραπτού λόγου (writing prompt στα αγγλικά) κι εμείς απλά το προσαρμόσαμε στα δικά μας δεδομένα.

Πρώτα όμως η Μαίρη -με τις αστείρευτες ιδέες της- “πείραξε” το ταινιάκι μετατρέποντάς το σε διαδραστικό. Πρόσθεσε ερωτήσεις που έπαιζαν αυτόματα την ώρα που το παρακολουθούσαμε και δεν μπορούσαμε να δούμε τη συνέχεια αν δεν τις απαντούσαμε. Οι ερωτήσεις είχαν στόχο να καλλιεργήσουν την παρατηρητικότητα και τη μνήμη των παιδιών, αλλά ήταν και μια ευκαιρία για εξάσκηση στην ανάγνωση για τα πρωτάκια μας, που βιάζονταν να τις διαβάσουν και να βρουν την απάντηση.
Τον διαδραστικό βιντεάκι της Μαίρης θα το βρείτε με ένα κλικ ΕΔΩ.
Μετά την προβολή της ταινίας
Αφού παρακολουθήσαμε το ταινιάκι, ζητήσαμε από τα παιδιά να σκεφτούν πώς θα ένιωθαν τα ίδια αν ζούσαν σε μία χιονόμπαλα. Τι θα έτρωγαν; Τι θα έπιναν; Τι θα άκουγαν και τι θα έβλεπαν; Όλα αυτά κλήθηκαν να τα καταγράψουν ή να τα ζωγραφίσουν (ή και τα δύο!) σε ένα φύλλο εργασίας. Ενθαρρύναμε όλα τα παιδιά να γράψουν έστω και μία λέξη σε κάθε ερώτηση βοηθώντας όποιον χρειαζόταν βοήθεια.

Στη συνέχεια, κάθε παιδί ζωγράφισε τη δική του χιονόμπαλα, όπως αυτό τη φανταζόταν! Έπειτα, κολλήσαμε το φύλλο εργασίας σε χρωματιστό χαρτόνι, κόψαμε γύρω-γύρω τη χιονόμπαλα και την κολλήσαμε στο επάνω μέρος!

Δεν είναι τέλειες;




Η ίδια δραστηριότητα μπορεί να αξιοποιηθεί και σε μεγαλύτερες τάξεις. Ανάλογα με το επίπεδο και την ετοιμότητα των παιδιών, μπορούμε να τους ζητήσουμε να γράψουν μεγαλύτερης έκτασης κείμενα ή να επεκτείνουμε το θέμα. Ενδεικτικά, σας βάζω εδώ το αρχείο που ετοίμασα και για αυτή την περίπτωση.
Ελπίζω να σας άρεσε η ιδέα μας! Αν την υλοποιήσετε, θα χαρώ να μου στείλετε e-mail ή μήνυμα στα κοινωνικά δίκτυα για να θαυμάσω τις δημιουργίες σας.
Αθηνά