Λίγο πριν την Πρωτομαγιά, ένα υπέροχο βιβλίο στάθηκε για άλλη μια φορά αφορμή να δουλέψουμε στην τάξη ένα θέμα που αρέσει πολύ στα παιδιά: τον ερχομό της άνοιξης και τον κύκλο ζωής των φυτών. Ο λόγος για την ολοκαίνουρια και πολυαναμενόμενη κυκλοφορία των Alice Hemming & Nicola Slater με τίτλο “Το δικό μου λουλούδι!”. Πρόκειται για τη δεύτερη ιστορία των συγγραφέων με ήρωα τον Σκίουρο, που αυτή τη φορά μιλά για την άνοιξη και υπογραμμίζει τη σημασία των λουλουδιών για την αλυσίδα της ζωής.

Το βιβλίο είναι απλά υπέροχο… Δεν ξέρω με τι άλλα λόγια να το περιγράψω! Γεμάτο χιούμορ, αλλά και χρώματα, μαγνητίζει το ενδιαφέρον του αναγνώστη και δίνει με τρόπο μοναδικό ένα σωρό πληροφορίες: από την εναλλαγή των εποχών και τα σημάδια της άνοιξης μέχρι τις ανάγκες των λουλουδιών και το ρόλο των μελισσών.





Πριν ξεκινήσουμε, όμως, την ανάγνωσή του, θελήσαμε να πούμε στα παιδιά δυο λόγια για την Εργατική Πρωτομαγιά και το λόγο που η μέρα αυτή είναι τόσο σπουδαία. Διαλέξαμε ένα καταπληκτικό ποίημα της Ελένης Τσούση, με τίτλο “Η απεργία των λουλουδιών”. Ένα απόσπασμα του ποιήματος δόθηκε στα παιδιά ως φύλλο εργασίας και μας έδωσε την ευκαιρία να μιλήσουμε για τη σημασία της λέξης απεργία και τα γεγονότα του 1886 στο Σικάγο.



Στη συνέχεια, προχωρήσαμε στην ανάγνωση του βιβλίου, που έγινε με τη μέθοδο της “Αλληλεπιδραστικής Ανάγνωσης” (interactive read-aloud). Ήταν άλλη μια μοναδική στιγμή στην τάξη μας, που θα θυμάμαι για πολύ καιρό! Τα παιδιά ξετρελάθηκαν με τον Σκίουρο, προσπαθούσαν να προβλέψουν τη συνέχεια της ιστορίας και να δώσουν τις δικές τους εκδοχές και συμμετείχαν με τεράστιο ενδιαφέρον. Το βιβλίο μάς έδωσε την ευκαιρία να εμπλουτίσουμε το λεξιλόγιό μας, αλλά και να εντοπίσουμε χρήσιμες πληροφορίες για το θέμα που μας απασχολούσε.
Μετά την ανάγνωση, ακολούθησαν κάποιες δραστηριότητες. Η πρώτη ήταν μια δραστηριότητα δικτόγλωσσου σε συνδυασμό με την τεχνική jigsaw, στόχος της οποίας ήταν κάθε ομάδα να συμπληρώσει μια αφίσα με στοιχεία για τα μέρη των φυτών (άνθος, βλαστός, φύλλα, ρίζες) και τις λειτουργίες τους. Κάθε μαθητής/τρια έπρεπε να ενώσει τα κομμάτια ενός puzzle, να διαβάσει το κείμενο που προκύπτει και να πάρει τις πληροφορίες για ένα μέρος του φυτού, πχ. για τις ρίζες.





Στη συνέχεια, έπρεπε να επιστρέψει στην αρχική του ομάδα και να συμπληρώσει στην αρχική αφίσα τις σχετικές πληροφορίες. Καθώς ένα μέλος συμπληρώνει τις πληροφορίες για τις ρίζες, άλλο για το άνθος, άλλο για τον βλαστό και άλλο για τα φύλλα, η συμβολή όλων είναι απαραίτητη για τη συμπλήρωση της αφίσας και την ολοκλήρωση της εργασίας.




Η επόμενη δραστηριότητα ήταν μια μικρή κατασκευή που συγκέντρωνε όλες τις πληροφορίες που μάθαμε εκείνη τη μέρα. Τα παιδιά έπρεπε να συναρμολογήσουν το λουλούδι, κολλώντας στα πέταλά του τις εικόνες για τον κύκλο ζωής των φυτών. Έπειτα, πίσω από τη “γλάστρα” κλήθηκαν να καταγράψουν τι χρειάζεται ένα φυτό για να μεγαλώσει.



Ως “εργασία” για το σπίτι και καθώς μεσολαβούσε το τριήμερο της Πρωτομαγιάς, ζητήσαμε από τα παιδιά να βγουν μια βόλτα στη φύση, να αναζητήσουν “περίεργα” σημεία στα οποία φυτρώνουν μόνα τους αγριολούλουδα και -αν θέλουν- να τα βγάλουν φωτογραφία ώστε να τα δείξουν στην ολομέλεια της τάξης και να τα θαυμάσουμε όλοι!
Αθηνά
ΥΓ. Ευχαριστώ για άλλη μια φορά την αγαπημένη μου συνάδελφο Μαίρη Σουκαλοπούλου, στην τάξη της οποίας εφαρμόστηκαν οι παραπάνω δράσεις 🙂